ΑΘΗΝΑ
04:07
|
20.04.2024
Για πρώτη φορά μετά από 21 μήνες το πρωινό της τηλεφώνημα της Σεούλ στην Πιονγκγιάνγκ έμεινε αναπάντητο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βορεια Κορέα δήλωσε ότι θα φράξει όλες ανεξαιρέτως τις γραμμές επικοινωνίας με τον Νότο, συμπεριλαμβανομένης και της hotline που έφερνε σε απευθείας επαφή τους ηγέτες των δύο χωρών.

Όπως ανακοίνωσε η Πιονγκγιάνγκ, αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων απέναντι στο “εχθρικό” όπως το περιγράφει κράτος της Νότιας Κορέας.

Το γραφείο σύνδεσης των δύο χωρών που ιδρύθηκε στη στη συνοριακή πόλη Κεσόνγκ το 2018, στο πλαίσιο της συμφωνίας για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, θα σφραγιστεί από σήμερα Τρίτη και οι τηλεφωνικές κλήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα μπλοκαριστούν για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Τυπικά, οι δύο χώρες βρίσκονται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ο πόλεμος της Κορέας έληξε το 1953 με συμφωνημένη ανακωχή και όχι με κάποια μεταξύ τους συνθήκη ειρήνης.

Όπως μετέδωσε το κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA), η Βόρεια Κορέα “θα φράξει τη γραμμή επικοινωνίας για τους αξιωματούχους του Βορρά και του Νότου και θα σφραγίσει το γραφείο σύνδεσης την Τρίτη 9 Ιουνίου στις 12:00”. Ταυτόχρονα, θα διακοπούν και οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στους στρατιωτικούς ηγέτες των δύο χωρών.

Τον Ιανουάριο το γραφείο σύνδεσης σφραγίστηκε προσωρινά εξαιτίας του Covid-19, αλλά συνεχίστηκαν οι επαφές των δύο χωρών που διενεργούνταν μέσω τηλεφώνου. Οι δύο Κορέες πραγματοποιούσαν καθημερινά δύο κλήσεις, μία στις 09:00 το πρωί και μία στις 17:00 το απόγευμα. Χθες, Δευτέρα 08/06, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά από 21 μήνες το πρωινό της τηλεφώνημα στην Πιονγκγιάνγκ έμεινε αναπάντητο. Η απογευματινή κλήση πραγματοποιήθηκε κανονικά.

“Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε λόγο να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τις αρχές της Νοτίου Κορέας. Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή. Η προδοτική και πανούργα συμπεριφορά τους μας προκαλεί ανησυχία και φόβο” μετάδωσε το KNCA.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε απειλήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα προχωρούσε στο σφράγισμα του γραφείου σύνδεσης αν ο Νότος δεν σταματούσε την εισροή και τη διανομή προπαγανδιστικών φυλλαδίων στη χώρα της. Σύμφωνα με τη δήλωσή της, η διανομή των φυλλαδιών συνιστά εχθρική ενέργεια και παραβιάζει τη συμφωνία του 2018 ανάμεσα στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Μουν Τζάε Ιν της Νότιας Κορέας.

Πηγή: BBC Asia.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα