ΑΘΗΝΑ
09:22
|
10.05.2024
Η IBM δήλωσε ότι η εταιρία θα σταματήσει να αναπτύσσει και να πουλά λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, λόγω φόβων ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να προάγει…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η IBM δήλωσε ότι η εταιρία θα σταματήσει να αναπτύσσει και να πουλά λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, λόγω φόβων ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να προάγει το ρατσισμό. Σε μια επιστολή προς το Κονγκρέσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna, δήλωσε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός αντιτίθεται σε όποιαδήποτε τεχνολογία χρησιμοποιείται “για μαζική κατασκοποία, φυλετικό προφίλ, παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών”.

Ζήτησε έναν “εθνικό διάλογο” για το κατά πόσο και πως είναι σωστό εγχώριες υπηρεσίες επιβολής του νόμου να χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Η επιστολή ζητούσε επίσης ομοσπονδιακούς κανονισμούς για την αντιμετώπιση της ανάρμοστης συμπεριφοράς αστυνομικών, και περισσότερη εκπαίδευση και επιμόρφωση για δεξιότητες που απαιτούνται για τη βελτίωση των οικονομικών ευκαιριών για τους έγχρωμους ανθρώπους.

Δεν αποτελεί κανούργιο πρόβλημα: Ακτιβιστές και εμπειρογνώμονες επισημαίνουν εδώ και χρόνια ότι τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου είναι προκατειλημμένα και επισημαίνουν ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο κατάχρησης. Οι ανησυχίες τους είναι βάσιμες: πέρυσι μια μελέτη ορόσημο του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η πλειονότητα των αλγορίθμων αναγνώρισης προσώπου είχε χειρότερη απόδοση σε μη λευκά πρόσωπα.

Πώς εκλήφθηκε η κίνηση: Η IBM είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που αποσύρεται πλήρως από την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Παρόλο που οι ειδήσεις εκλήφθηκαν κυριώς θετικά από τους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας, και ιδίως αυτούς που ανησυχούσαν για τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου, οι επικριτές της επεσήμαναν ότι δεν είναι μεγάλη θυσία για την IBM να εγκαταλείψει μια αγορά στην οποία ελάχιστα συμμετείχε.

Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που δείχνει μια ασυνήθιστα ισχυρή ηθική στάση για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα της εποχής μας. Είναι ιδιαίτερα επίκαιρο δεδομένων των συνεχών πορειών διαμαρτυρίας που γίνονται για τη αστυνομική βία και τον ρατσισμό στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν θα παραμείνει μια αλλαγή-της-μίας-φοράς για την IBM ή μια κίνηση που θα βοηθήσει στο να ωθήσει σε δράση άλλες εταιρείες τεχνολογίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα