ΑΘΗΝΑ
23:14
|
16.04.2024
"Αυτός έδωσε πληροφορίες στους εχθρούς μας για το μέρος που βρισκόταν ο Σουλεϊμανί", δήλωσε ο Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δικαστικό σώμα του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκτελέσει σύντομα Ιρανό κατάσκοπο που παρείχε πληροφορίες στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ σχετικά με το που βρισκόταν ο Ιρανός ανώτατος διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί.

Πρόκειται για τον Μαχμούντ Μουσαβί-Ματζντ, που δούλευε για τη CIA και τη Μοσάντ και ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο. Δεν διευκρινίστηκε αν η υπόθεση του Μουσαβί-Ματζντ συνδέεται με την ανακοίνωση της σύλληψης και της καταδίκης -ορισμένων εξ αυτών- σε θάνατο 17 κατασκόπων της CIA που έκανε το Ιράν το περσινό καλοκαίρι.

“Αυτός έδωσε πληροφορίες στους εχθρούς μας για το μέρος στο οποίο βρισκόταν ο μάρτυρας Σουλεϊμανί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα.

Σημειώνεται ότι στις 3 Ιανουαρίου ο Ιρανός στρατηγός Σουλεϊμανί σκοτώθηκε στη Βαγδάτη από ρουκέτες που εκτόξευσε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Τον σκότωσαν καθώς αποχωρούσε από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, με μια πομπή δύο θωρακισμένων οχημάτων.

Στην αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκε επίσης ο Ιρακινός Αμπού Μαχντί Μουχάντις, διοικητής της σιιτικής πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι, οι δυνάμεις της οποίας είχαν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Η Ουάσινγκτον κατηγορούσε τον Ιρανό στρατηγό ότι ενορχήστρωνε τις επιθέσεις φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με το reuters oι ερευνητές της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας είχαν ισχυρές ενδείξεις ότι ένα δίκτυο κατασκόπων μέσα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης αναμίχθηκε στη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών ασφαλείας” προς τις ΗΠΑ για την άφιξη του Σουλεϊμανί.

“Η δουλειά του πυρήνα κατασκόπων στην Βαγδάτη ήταν να επιβεβαιώσουν την άφιξη και τις λεπτομέρειες αυτής της αυτοκινητοπομπής” ανέφερε Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

Μετά τον θάνατο του Σουλεϊμανί, το Ιράν απάντησε στις 8 Ιανουαρίου με πυραυλική επίθεση στη βάση Αΐν αλ Άσαντ όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν σκοτώθηκε και δεν τραυματίστηκε από την επίθεση, παρά τις αποκαλύψεις περί του αντιθέτου από σοβαρα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα