ΑΘΗΝΑ
22:46
|
18.04.2024
Έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 102 ετών, η χαρισματική ελληνίδα τραγωδός και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έφυγε από τη ζωή χθες, Δευτέρα 8 Ιουνίου, σε ηλικία 102 ετών, η χαρισματική ελληνίδα τραγωδός, συγγραφέας και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, Ασπασία Παπαθανασίου.

Η Πολυβραβευμένη ηγέρια του αρχαίου δράματος, υπήρξε ιδρυτικό μέλος πολλών θιάσων και ήταν πρωταγωνίστρια όχι μόνο στο θεατρικό σανίδι αλλά και στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης, καθώς ήταν ενταγμένη στον ΕΛΑΣ και συμμετείχε στα Δεκεμβριανά.

Η Ασπασία Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Άμφισσα στις 20 Οκτωβρίου 1918 και τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού το 1940, χρονιά που πρωτοεμφανίστηκε επαγγελματικά ως ηθοποιός με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του “Λαϊκού Θεάτρου”, του θιάσου “Ενωμένοι καλλιτέχνες” και μέλος του “Πειραϊκού Θεάτρου” του Δημήτρη Ροντήρη.

Στο Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη ερμήνευσε, από το 1957 έως το 1966, κορυφαίους τραγικούς ρόλους όπως αυτοί της Μήδειας, της Ηλέκτρας, της Κλυταιμνήστρας κ.ά, στην Ελλάδα αλλά και σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού όπου, επίσης, διέπρεψε.

Ανάμεσα στα ξένα θέατρα με τα οποία συνεργάστηκε ήταν το Θέατρο Μαγιακόφσκι της Μόσχας, ο θίασος Μαρτανιβίλι της Τυφλίδας και το Ακαδημαϊκό Ουκρανικό Θέατρο του Κιέβου.

Στη Μόσχα, εξάλλου, βρισκόταν κατά τη διάρκεια της χούντας, εξαιτίας της οποίας αναγκάστηκε να μείνει αυτοεξόριστη στην Ευρώπη έως το 1974.

Μετά την επιστροφή της από το Λονδίνο, το 1975, ίδρυσε μαζί με τον σύντροφό της Κώστα Μαυρομάτη, την Πνευματική και Καλλιτεχνική Εταιρεία “Δεσμοί¨”, με βασικό στόχο τη θεατρική και πολιτιστική αποκέντρωση, μέσω της οποίας παρουσίασε πολλές παραστάσεις αρχαίου δράματος σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, όπως το Α’ Βραβείο του Φεστιβάλ του Θεάτρου των Εθνών (1960 για την Ηλέκτρα), το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων (1962), το Αργυρό Μετάλλιο της Διεθνούς Θεατρικής Επιτροπής του Παλέρμο (καλύτερη ευρωπαία ηθοποιός για το 1963).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα