ΑΘΗΝΑ
02:01
|
20.04.2024
Η μεγάλη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του Οικονομικού Forum των Δελφών, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης που επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού και προέβλεψε αλλαγές στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010 – 2012, ενηλικιώθηκε σε δύσκολες συνθήκες και σήμερα καταλαμβάνει έναν χώρο από το κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Είναι ένα άλλο κόμμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά υπάρχουν προβλήματα και εμμονές. Ωστόσο διακρίνω ότι δεν υπάρχουν στρατηγικές ιδεολογικές διαφωνίες… Υπάρχει μία αγωνία για το τι θα φέρει ο μετασχηματισμός που είναι σε εξέλιξη. Σε όλα τα μεγάλα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές φωνές, είναι πολυσυλλεκτικά”.

Ο κος Τσίπρας προέβλεψε ότι σε δύο χρόνια θα έχει αναδιαταχθεί η εσωκομματική γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι “είναι ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει ένα σύγχρονο μεγάλο κόμμα της αριστεράς”.  

Για τις εσωκομματικές διαφωνίες ξεκαθάρισε πως “έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό δεν αφορά πρόσωπα αλλά πολιτικές… Υπάρχουν καμπές που οι ηγέτες πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές συμπάθειες και να προχωρήσουν… Οι διαφορές δεν πρέπει να λειτουργούν παραλυτικά. Αν δεν είχε υπάρξει ο κορονοϊός, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κάνει το συνέδριό του και θα είχε προχωρήσει στη ανασυγκρότησή του”.

Για την ύφεση λόγω της πανδημίας  

“Κινδυνεύουμε να χάσουμε σε πέντε μήνες ό,τι κερδίσαμε σε πέντε χρόνια”, προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε την ανεργία στο 17% και τώρα κινδυνεύει να πάει ξανά στο 26%. Όπως εκτίμησε, “η κυβέρνηση θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να πάρει μέτρα το 2021 ή το 2022, που θα είχαν αποφευχθεί αν δεν είχε προκαλέσει με την πολιτική της ύφεση πριν τον κορονοϊό και αν είχε πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα για την στήριξη της οικονομίας”.  

Επικαλούμενος την έκθεση του ΟΟΣΑ που δείχνει ότι όλες οι χώρες θα έχουν ύφεση το 2020 λόγω της επιδημίας, αλλά το 2021 θα επιστρέψουν σε ανάκαμψη όση και η ύφεση – με εξαίρεση την Ελλάδα για την οποία προβλέπεται ότι θα έχει μικρότερη ανάκαμψη- ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “η ύφεση είχε αρχίσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, σε κάθε περίπτωση πριν τον κορονοϊό και εκεί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση”.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε -ανάμεσα σε άλλα- το πάντα επίκαιρο θέμα του χρέους και των ελλειμμάτων και όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα απάντησε ότι “Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχω μία τυπική σχέση… Άλλωστε είναι ευθύνη του πρωθυπουργού η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών… Όταν συναντιόμαστε το κλίμα είναι καλό αλλά δεν είμαστε φίλοι. Δεν υπάρχει σταθερή επικοινωνία και δεν υπάρχει πολιτική επιλογή για σταθερή επικοινωνία”. Η πρωτοβουλία για κάτι τέτοιο, υπογράμμισε, ανήκει πάντα στον πρωθυπουργό.

Όταν τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση ότι “θα πρέπει να διαμορφώσουμε μία εθνική στρατηγική. Να προχωρήσουμε σε συμφωνία με την Αίγυπτο ακόμη και με μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ και να προχωρήσουμε και στην επέκταση των 12 μιλιών στα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο”.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα