ΑΘΗΝΑ
14:34
|
16.04.2024
Ο φάκελος της δολοφονίας του Πάλμε έκλεισε σήμερα, μετά από 34 χρόνια, με την ταυτοποίηση του δολοφόνου του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο φάκελος της δολοφονίας του Ούλοφ Πάλμε έκλεισε σήμερα, μετά από 34 χρόνια. Οι εισαγγελικές αρχές της Στοκχόλμης κατονόμασαν τον άνθρωπο που πυροβόλησε τον Πάλμε στις 28 Φεβρουαρίου 1986, βάζοντας οριστικό τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών.

Ένοχος για τη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού της Σουηδίας κρίθηκε ο Στιγκ Ένγκστρομ, ο περίφημος ‘Σκανδιναβός’ (Skandiamannen), που αυτοκτόνησε το 2000.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, η εισαγγελέας Κρίστεν Πέτερσον ενημέρωσε ότι με την ταυτοποίηση του δολοφόνου κλείνει πλέον οριστικά ο φάκελος της δολοφονίας, που παρέμενε ανοιχτός τα τελευταία 34 χρόνια.

Ο Πάλμε είχε πυροβοληθεί κατά την έξοδό του από έναν κινηματογράφο στον πιο κεντρικό εμπορικό δρόμο της Στοκχόλμης. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Λίσμπετ, τον γιο του και μια φίλη του και ήταν περιστοιχισμένος από δεκάδες μάρτυρες οι οποίοι κατέθεσαν ότι είδαν έναν άνδρα να πυροβολεί και να απομακρύνεται τρέχοντας από το σημείο.

Ο Πάλμε πυροβολήθηκε στην πλάτη και σκοτώθηκε ακαριαία. Η σήμανση εντόπισε κάλυκες από ένα πιστόλι Magnum 357, αλλά το όπλο του εγκλήματος δεν βρέθηκε ποτέ.

Στις τρεις και πλέον δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από τη δολοφονία οι σουηδικές αρχές έχουν ερευνήσει σχεδόν 90.000 ανθρώπους κι έχουν ανακρίνει τουλάχιστον 10.000 απ’ αυτούς ως υπόπτους. Από αυτούς, 134 παραδέχτηκαν ότι εμπλέκονταν με κάποιον τρόπο στην υπόθεση, ενώ 29 ομολόγησαν την ενοχή τους απευθείας στην αστυνομία.

Ένας, μάλιστα, καταδικάστηκε και μπήκε στη φυλακή. Ήταν ο Κρίστερ Πέτερσον, ένας σεσημασμένος κακοποιός που αναγνωρίστηκε από τη Λίσμπετ Πάλμε και καταδικάστηκε σε ισόβια το 1989. Ο Πέτερσον απελευθερώθηκε λίγο αργότερα απαλλαγμένος από τις κατηγορίες. Πέθανε το 2004.

Ο Ένγκστρομ -ο πραγματικός δράστης- ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στο σημείο της δολοφονίας και από τους πρώτους που κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση. Όπως δήλωσε στις αρχές, το βράδυ της δολοφονίας εργαζόταν ως αργά στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας Skandia (εξ ου και το Skandiamannen). Ο Ένγκστρομ καταχωρήθηκε ως μάρτυρας και έζησε ελεύθερος και ανενόχλητος μέχρι το 2000, όταν έβαλε τέλος στην ζωή του.

Χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά ως ύποπτος το 2017 με βάση τις έρευνες του δημοσιογράφου Τόμας Πέτερσον και η αστυνομία άρχισε να ερευνά την περίπτωσή μόλις τότε, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό του.

Εντοπίστηκαν ανακολουθίες στις καταθέσεις του και σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων, ενώ αποδείχτηκε ότι είχε στην κατοχή του όπλα παρόμοιου διαμετρήματος με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία.

Η χήρα του Ένγκστρομ είχε δηλώσει στην εφημερίδα Expressen το 2018 ότι την προηγούμενη χρονιά την είχαν ανακρίνει κάποιοι αστυνομικοί που ζητούσαν πληροφορίες για τον εκλιπόντα σύζυγό της. Τους είχε απαντήσει πως”ήταν τόσο δειλός που δεν μπορούσε να βλάψει ούτε μύγα”.

Με πληροφορίες από το BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα