ΑΘΗΝΑ
09:17
|
20.04.2024
Στο εξής, το κοινό θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα πειθαρχικά αρχεία των αστυνομικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γερουσία της πολιτείας της Νέας Υόρκης ενέκρινε – στον απόηχο των αντιδράσεων για τη δολοφονία των Τζορτζ Φλόιντ- την κατάργησης ενός νόμου 40 ετών που απαγορεύει στο κοινό να έχει πρόσβαση στα πειθαρχικά αρχεία των αστυνομικών.  

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο αυτήν την εβδομάδα.  

Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος των μεταρρυθμίσεων στους κόλπους της αστυνομίας που προωθούν οι αρχές της Νέας Υόρκης μετά τον φόνο του Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς κατά τη βίαιη προσαγωγή του.  

Ήδη, από τη Δευτέρα το κοινοβούλιο της Νέας Υόρκης έχει ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης κεφαλοκλειδώματος από την αστυνομία. Η συγκεκριμένη πρακτική είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση το 2014, μετά τον θάνατο ενός άλλου Αφροαμερικανού, του Έρικ Γκάνερ. Ο Γκάνερ είχε πεθάνει στα χέρια ενός Νεοϋορκέζου αστυνομικού που του έκανε κεφαλοκλείδωμα.  

“Το νομοσχέδιο που θα επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η βία, ο ρατσισμός και οι αδικαιολόγητοι φόνοι δεν θα γίνονται ανεκτά”, δήλωσε η επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών της Γερουσίας της Νέας Υόρκης, Άντρεα Στιούαρτ- Κάζινς.  

Τα συνδικάτα των αστυνομικών της Νέας Υόρκης αντιδρούν στο νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το επίθεση εναντίον τους: “Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας έστειλαν ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα στους αστυνομικούς: Δεν μας αρέσετε. Δεν σας σεβόμαστε. Δεν θα σας στηρίξουμε. Θέλουμε να φύγετε”, σχολίασε ο Ρίτσαρντ Ουελς, πρόεδρος της συνομοσπονδίας αστυνομικών της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα