ΑΘΗΝΑ
05:54
|
25.04.2024
Το τουρκικό πλοίο Cirkin, που πιθανώς μεταφέρει όπλα, παρεμπόδισε ελληνικό ελικόπτερο να προχωρήσει σε νηοψία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη βρίσκεται περιστατικό μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας “Σπέτσαι” και τουρκικής φρεγάτας στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, ανοιχτά της Βεγγάζης.

Η ελληνική φρεγάτα παρακολουθεί το τουρκικό πλοίο Cirkin που επιχειρεί στα ανοιχτά της Λιβύης με σημαία Τανζανίας, το οποίο κατευθύνεται πιθανότατα προς την Τρίπολη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό πλοίο μεταφέρει παράνομα όπλα. Το Cirkin συνοδεύουν άλλες τρεις τουρκικές φρεγάτες.

Το χρονικό

Το φορτηγό πλοίο Cirkin κινείται νοτιοδυτικά της Κρήτης, με κατεύθυνση προς τη Λιβύη. Το πρωί της Τετάρτης ο Ιταλός διοικητής της επιχείρησης “Irini”, της ευρωπαϊκή επιχείρησης εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, έδωσε εντολή στην ελληνική φρεγάτα “Σπέτσαι” να πραγματοποιήσει έλεγχο στο τουρκικό πλοίο, καθώς έκρινε ότι μεταφέρει παράνομο οπλισμό.

Για τον σκοπό αυτό στις 6 το πρωί απονηώθηκε ελικόπτερο Sikorsky S-70B το οποίο ζήτησε πρόσβαση στο πλοίο για να πραγματοποιήσει έλεγχο -όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο καπετάνιος και το πλήρωμα του εμπορικού πλοίου δεν απάντησαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις των χειριστών του ελληνικού στρατιωτικού ελικοπτέρου για έλεγχο.

Λίγο αργότερα ένα από τα τρία τουρκικά πλοία απάντησε στο αίτημα για πραγματοποίηση συναινετικής νηοψίας, ότι “το Cirkin τελεί υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας”.

Το ελικόπτερο, μετά από εντολή της ευρωπαϊκής διοίκησης της επιχείρησης, επέστρεψε και προσνηώθηκε στη φρεγάτα “Σπέτσαι”. Μένει πλέον να αποφασίσει η ιταλική διοίκηση ποια θα είναι η αντίδραση της ευρωπαϊκής δύναμης καθώς οι Τούρκοι αρνήθηκαν τον έλεγχο του φορτίου του Cirkin.

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις της “IRINI” συνεχίζουν να παρακολουθούν τα τουρκικά πλοία.

Στην ευρύτερη περιοχή αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι τρεις φρεγάτες που συνοδεύουν το πλοίο και άλλες τέσσερις τουρκικές φρεγάτες στην Τρίπολη, με τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού “Σπέτσαι” να παρακολουθεί διακριτικά την πορεία του τουρκικού φορτηγού πλοίου.


Πηγές του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι το περιστατικό της παρεμπόδισης ελληνικού ελικοπτέρου να προχωρήσει σε νηοψία δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης στο πλαίσιο της επιχείρησης “IRINI”

Σημειώνεται, πως παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Διάσκεψης του Βερολίνου για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, η Τουρκία εξακολουθεί να τροφοδοτεί με πολεμικό εξοπλισμό την πλευρά του Σάρατζ.




Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα