ΑΘΗΝΑ
14:50
|
25.04.2024
Οι περιορισμοί των μετακινήσεων προς και απο τις τρίτες χώρες θα αρθούν με "αυστηρές αρχές και κριτήρια".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σταδιακό άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός της εβδομάδας.    

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της για μια “σταδιακή και μερική” άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο αντιπρόεδρος Ζοσέπ Μπορέλ.  

Οι περιορισμοί των μετακινήσεων προς και απο τις τρίτες χώρες θα αρθούν λαμβάνοντας υπόψη “έναν ορισμένο αριθμό αρχών και κριτηρίων” και με βάση μια “κοινή προσέγγιση” μεταξύ των κρατών μελών.  

Η απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών προς την ΕΕ, που ισχύει μέχρι τις 15 Ιουνίου, επιβλήθηκε στις 17 Μαρτίου με συντονισμένο τρόπο από τα κράτη μέλη και την Κομισιόν για την καταπολέμηση της διάδοσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού και παρατάθηκε δύο φορές.  

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 συμφώνησαν να συντονισθούν γι’ αυτό το σταδιακό άνοιγμα των χωρών τους στους ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες εκτός του χώρου Σένγκεν και της ΕΕ.  

Η Κομισιόν δεν μπορεί μόνο να γνωμοδοτήσει, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται αυτόνομα από κάθε κράτος μέλος. Η επίτροπος Εσωτερικών, Ίλβα Γιόχανσον, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως δεν έχουν συμφωνήσει όλες οι χώρες με τα κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη για το άνοιγμα των συνόρων.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα