Η αρχή έγινε στο Μπρίστολ, την Κυριακή, όταν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ γκρέμισαν το άγαλμα του δουλέμπορου Έντουαρντ Κόλστον και το βούλιαξαν στον ποταμό Έιβον.
Στο Βέλγιο, στην Αμβέρσα, το άγαλμα του Λεοπόλδου ΙΙ, του βασιλιά που κατέκτησε το Κονγκό σφαγιάζοντας τον μισό πληθυσμό και μετατρέποντας τον άλλο μισό σε σκλάβους, αποσύρθηκε ανήμερα της κηδείας του Φλόιντ.
Σήμερα ήταν η σειρά του διαβόητου δουλέμπορου Ρόμπερτ Μίλιγκαν, που βρισκόταν τοποθετημένο σε περίοπτη θέση έξω από το Μουσείο των Ντόκλαντς του Λονδίνου. Ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Σαντίκ Καν, είχε προαναγγείλει την αποκαθήλωσή του, σημειώνοντας ότι όλα τα αγάλματα και οι ονομασίες δρόμων που συνδέονται με κάποιον τρόπο με τη δουλεία και τα σκλαβοπάζαρα της Βικτωριανής περιόδου “πρέπει να εξαφανιστούν”. Και συνολικά η πόλη του Λονδίνου “πρέπει να αντιμετωπίσει την άβολη αλήθεια” των ιστορικών της δεσμών με τη δουλεία.
Κατά τη διάρκεια της αποκαθήλωσης του αγάλματος του Μίλιγκαν, που έγινε προκειμένου “να ικανοποιηθεί η επιθυμία της κοινότητας των Ντόκλαντς”, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο χειροκροτούσε κι επευφημούσε. Ο εκπρόσωπος του Μουσείου των Ντόκλαντς σχολίασε ότι η ύπαρξη του αγάλματος του Μίλιγκαν, ιδιοκτήτη δύο φυτειών ζάχαρης και 526 σκλάβων στην Τζαμάικα, δημιουργούσε “μια άβολη κατάσταση εδώ και πολύ καιρό”.
Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το μουσείο αναγνωρίζει ότι “το μνημείο αποτελεί κομμάτι ενός προβληματικού συστήματος που δεν έπαψε ποτέ να ‘ξεπλένει’ την Ιστορία, παραβλέποντας τα εγκλήματα των καταπιεστών και τον πόνο των καταπιεσμένων, αλλά και αυτών που είναι υποχρεωμένοι ακόμα και σήμερα να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των εγκλημάτων που διέπραξε ο Μίλιγκαν απέναντι στην ανθρωπότητα”.
Την ώρα που στο Λονδίνο ολοκληρωνόταν η αποκαθήλωση, χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο κολλεγίου στην Οξφόρδη απαιτώντας την απομάκρυνση του αγάλματος του ιμπεριαλιστή Σέσιλ Ρόουντς. Ανάμεσά τους, ένας βουλευτής και 26 μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Αντίστοιχες διαμαρτυρίες είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες μέρες στο Κάρντιφ και στο Εδιμβούργο, ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δεσμευτεί για την ίδρυση ενός Μουσείου αφιερωμένου στη δουλεία και τα εγκλήματα της αποικιοκρατίας, καθώς και την εγκατάταση ενός μνημείου για τον Πόλεμο των Σιχ.
Πηγή: BBC News.