ΑΘΗΝΑ
16:42
|
16.04.2024

Η περικοπή κονδυλίων στην αστυνομία είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Αλλά μια τέτοια κίνηση θέτει το ζήτημα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η περικοπή κονδυλίων στην αστυνομία είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Αλλά μια τέτοια κίνηση θέτει το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης της αστυνομίας και τελικά του κρυφού κόστους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Οι πολεμικές περιπέτειες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν οδήγησαν στη δημιουργία ενός πλεονάσματος υλικού, καθώς οι αμυντικές βιομηχανίες προμήθευαν το στρατό με νέα πολλά υποσχόμενα όπλα. Έτσι όπλα και εξοπλισμός που προορίζονταν για την περίμετρο της αυτοκρατορίας, βρέθηκαν στους δρόμους των πόλεων της Αμερικής.

Όπως αποκαλύπτει ο ιστότοπος The Hill, μέσω του Προγράμματος 1033 το Πεντάγωνο διοχέτευσε στα αστυνομικά τμήματα εξοπλισμό όπως τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτές χειροβομβίδων, διόπτρες νυχτερινής όρασης και άλλα. Σύμφωνα με έρευνα των Τάιμς του Λος Άντζελες, από το 1997 ως το 2014 μέσω του Προγράμματος 1033 έχει διακινηθεί υλικό αξίας 5 δισ. δολαρίων.

Ίσως η πιο ειρωνική διάσταση του προγράμματος είναι η περίπτωση της Σχολικής Διεύθυνσης του Λος Άντζελες. Το 2014 δέχτηκε να επιστρέψει 3 εκτοξευτές χειροβομβίδων που είχε παραλάβει από το υπουργείο Άμυνας, αλλά διατήρησε 61 τυφέκια και ένα φορτηγό ανθεκτικό σε νάρκες και ενέδρες. Υποτίθεται πως η λύση στο οδυνηρό πρόβλημα των επιθέσεων με όπλα στα σχολεία είναι ακόμα περισσότερα όπλα, και μάλιστα στρατιωτικών προδιαγραφών.

Η βία που εξάγει ο στρατός των ΗΠΑ ανά τον κόσμο και καταστρέφει τις κοινωνίες σε χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, επανεισάγεται και μέσω της αστυνομίας ξεσπά στους πολίτες των αμερικανικών πόλεων. Για να λυθεί το δεύτερο πρόβλημα, είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί το πρώτο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα