ΑΘΗΝΑ
05:50
|
27.04.2024
Τα παιδιά στην Ινδονησία είναι πιο ευάλωτα στη νόσο γιατί ταλαιπωρούνται από τον υποσιτισμό και την αναιμία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H Iνδονησία καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικών θανάτων παγκοσμίως από την πανδημία του κορονοϊού καθώς εκατοντάδες παιδιά θεωρείται ότι έχουν πεθάνει από την θανατηφόρο νόσο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά στην Ινδονησία είναι πιο ευάλωτα στον κορονοϊό γιατί ταλαιπωρούνται επίσης από την ανέχεια, τον υποσιτισμό και την αναιμία.

“Η covid-19 αποδεικνύει ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε τον υποσιτισμό”, δήλωσε ο Άχαντ Γιουριάντο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Ο Γιουριάντο πρόσθεσε ότι τα παιδιά στην Ινδονησία είναι εγκλωβισμένα σε έναν “φαύλο κύκλο” υποσιτισμού και αναιμίας που τα καθιστά περισσότερο ευάλωτα στην φονική πνευμονική νόσο.

Από τον Μάρτιο έχουν αναφερθεί στη χώρα 2.000 θάνατοι, αριθμός ρεκόρ στην ανατολική Ασία, αν εξαιρέσουμε την Κίνα.

Συνολικά 715 έφηβοι και παιδιά (κάτω των 18 ετών) μολύνθηκαν από τον κορονοϊό ενώ σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου Υγείας πέθαναν μόνο 28.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρονται επίσης ακόμη 380 θάνατοι μεταξύ 7.152 παιδιών που χαρακτηρίζονται ως “ασθενείς υπό παρακολούθηση”, δηλαδή ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα covid-19. Παρόλα αυτά τα διαγνωστικά τεστ που έγιναν δεν επιβεβαίωσαν τη μόλυνση.

Όπως και να έχει ο αριθμός παιδικής θνησιμότητας στην Ινδονησία εξακολουθεί να είναι μεγάλος με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 2,1% (έως τις 22 Μαΐου) του συνόλου των θανάτων στην Ινδονησία.

Οι θάνατοι ατόμων κάτω των 24 ετών στις ΗΠΑ αποτελούν περίπου το 0,1% του συνόλου των νεκρών, ενώ στη Βραζιλία οι θάνατοι ασθενών κάτω των 19 ετών αντιπροσωπεύουν το 1,2% του συνόλου. Αντίθετα στις Φιλιππίνες το ποσοστό θανάτου για τους ασθενείς κάτω των 19 ετών αποτελεί το 2,3% του συνόλου.

Σύμφωνα με τη Unicef, ένα στα τρία παιδιά στην Ινδονησία κάτω των 5 ετών παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξή του εξαιτίας του υποσιτισμού.

“Η διατροφική κατάσταση επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών”, επεσήμανε ο Νασίτι Κασουντάνι παιδίατρος πνευμονολόγος στη Τζακάρτα.

Το αδύναμο σύστημα υγείας της χώρας είναι μια ακόμη αιτία που συντελεί στην αύξηση των παιδικών θανάτων καθώς οι παιδικές εντατικές μονάδες είναι σχεδόν ανύπαρκτες, κατά τη Σίλα Πούτρι Σοουντάουα, παιδίατρο στην Τζακάρτα.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό είναι επίσης σοβαρές και ειδικότερα σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από την πρωτεύουσα.

Ο παιδίατρος Ντομίνικους Χουσάντα δήλωσε ότι ένα νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται στο νησί Μαντούρα στην ανατολική Ιάβα δεν διαθέτει αναπνευστήρες για παιδιά.

Τον Μάρτιο ξεψύχησε εκεί από κορονοϊό ένα 11χρονο παιδί.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα