ΑΘΗΝΑ
16:21
|
20.04.2024
"Δεν μπορώ να ανασάνω κύριε"! Ο Μανουέλ ξεψυχούσε και έλεγε "κύριο" τον αστυνομικό που τον έστελνε στον θάνατο.
Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x0149113e
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν μπορώ να ανασάνω ΚΥΡΙΕ!”, ο Μανουέλ Έλις ξεψυχούσε και αποκαλούσε “κύριο” τον αστυνομικό που τον είχει ακινητοποιήσει στο έδαφος.

Στο αποκορύφωμα της εξέγερσης κατά της ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ, οι αρχές της Ουάσιγκτον σπεύδουν να επανεξετάσουν μια ακόμη φριχτή υπόθεση δολοφονίας Αφροαμερικανού από τέσσερις αστυνομικούς, η οποία, όπως καταγγέλει ο δικηγόρος της οικογένειας Έλις, πήγε να “κουκουλωθεί” από τον σερίφη της κομητείας Πιρς.

Η επανεξέταση της υπόθεσης διατάχθηκε αμέσως μετά την παρουσίαση, από τον δικηγόρο της οικογένειας του Έλις, νέων συκλονιστικών βίντεο-ντοκουμέντων που καταγράφουν τον δεμένο με χειροπέδες Αφροαμερικανό να εκλιπαρεί όπως ο Τζορτζ Φλόιντ τον αδίστακτο αστυνομικό: “δεν μπορώ να ανασάνω, κύριε, δεν μπορώ να ανασάνω” και τον αστυνομικό να του απαντά: “βούλωσέ το”.

Ο κυβερήτης της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι έκρινε ότι η έρευνα για τον θάνατο του Μανουέλ Έλις δεν μπορεί να διενεργείται πλέον από τον σερίφη και τον εισαγγελέα της κομητείας Πιρς, επειδή ο τελευταίος ήταν εκείνος που τον ενημέρωσε ότι τον Αφροαμερικανό συνέλαβαν στις 3 Μαρτίου αστυνομικοί από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πιρς.

“Η πολιτεία θα διασφαλίσει ότι θα γίνει ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο του Μανουέλ Έλις”, υπογράμμισε.

Ο Τζέιμς Μπάιμπλ, ο δικηγόρος της οικογένειας του Μανουέλ Έλις, είχε αμφισβητήσει επανειλημμένα την αμεροληψία του σερίφη της κομητείας.

Συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι τα βίντεο-ντοκουμέντα που κατατέθηκαν και καταγράφουν τον θάνατο του Έλις, είχαν σταλεί πριν από μήνες, από τον ίδιο αποστολέα και στο γραφείο του σερίφη.

Τα βίντεο διαψεύδουν κατάφορα την εκδοχή της αστυνομίας σύμφωνα με την οποία ο μουσικός και πατέρας Μανουέλ Έλις προσήχθη γιατί επιχειρούσε “να ανοίξει τις πόρτες αυτοκινήτων”.

Αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού δήλωσε ότι είδε το θύμα να συζητά “φιλικά” με τους αστυνομικούς, πριν ένας απ’ αυτούς τον ρίξει στο έδαφος.

Βίντεο που τραβήχτηκε από περαστική δείχνει τουλάχιστον έναν αστυνομικό να τον χτυπά ενώ κείτεται ακινητοποιημένος στο έδαφος.


“Αυτό που μαθαίνουμε από το βίντεο είναι ότι ο Μανουέλ Έλις δεν είπε απλώς “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, αλλά “δεν μπορώ να αναπνεύσω, κύριε”, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο “ο Έλις αν και πάλευε να αναπνεύσει, εξακολουθούσε να δείχνει σεβασμό στους αστυνομικούς, ακόμη και τα τελευταία λεπτά της ζωής του. Αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητο στοιχείο ότι δεν ήταν ο επιθετικός άνθρωπος που παρουσιάζει η αστυνομία”.

Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα ο 33χρονος Αφροαμερικανός πέθανε από υποξία λόγω άσκησης σωματικής βίας, ενώ στον θάνατό του ενδέχεται να συνέβαλε η προϋπάρχουσα καρδιοπάθειά του και η μεθαμφεταμίνη που ανιχνεύτηκε στο αίμα του.

Ο δήμαρχος της πόλης Τακόμα, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Σιάτλ, ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα να τεθούν προσωρινά σε διαθεσιμότητα οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στο περιστατικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα