ΑΘΗΝΑ
01:22
|
19.04.2024
Νομοσχέδιο ενισχύει τις αρμοδιότητες των "περιπόλων των συνοικιών". Στο εξής θα μπορούν να φέρουν όπλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τουρκική Βουλή υιοθέτησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες “των περιπόλων των συνοικιών”, με τους επικριτές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να τον κατηγορούν ότι θέλει να δημιουργήσει μια “πολιτοφυλακή” στη χώρα.

“Το νομοσχέδιο για τις περιπόλους των συνοικιών υιοθετήθηκε”, ανέφερε το κοινοβούλιο της Τουρκίας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι περίπολοι των συνοικιών, που στο εξής θα ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας για να εντοπίζουν τυχόν διαρρήκτες ή όσους διαταράσσουν τη δημόσια τάξη, θα διαθέτουν σχεδόν τις ίδιες εξουσίες με τους αστυνομικούς.

Επιπλέον, θα μπορούν να φέρουν και να χρησιμοποιούν πυροβόλο όπλο σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο ενώ είναι στη δικαιοδοσία τους να σταματούν ανθρώπους στον δρόμο, να ζητούν ταυτότητες και να πραγματοποιούν σωματικούς ελέγχους.

Η άτυπη αυτή πολιτοφυλακή είναι θεσμοθετημένη στην Τουρκία εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια και ελέγχεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι αρμοδιότητές της διευρύνθηκαν μετά το ‘πραξικόπημα’ του Ιουλίου του 2016 και αυτήν τη στιγμή στις περιπόλους των συνοικιών συμμετέχουν περισσότεροι από 28.000 πολίτες.

Το νέο νομοσχέδιο του Ερντογάν ενισχύει ακόμα περισσότερο τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες των περιπόλων, παραχωρόντας τους προνόμια οργάνου επιβολής της τάξης. Σύμφωνα με την επίσημη διατύπωση, “θα μπορούν να βοηθούν πιο αποτελεσματικά τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, αποτρέποντας διαρρήξεις και εμποδίζοντας επιθέσεις στον δρόμο”.

Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα στο νομοσχέδιο, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να συστήσει μια πιστή σε αυτόν ένοπλη δύναμη.

“Χρησιμοποιούν το θεσμό των περιπόλων για να δημιουργήσουν μια πολιτοφυλακή”, κατήγγειλε την Τρίτη ο Μαχίρ Πολάτ, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP. “Αν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας σε αυτή τη χώρα, τότε πρέπει να ενισχυθούν η αστυνομία και η χωροφυλακή”, πρόσθεσε.

“Ενισχύοντας τις περιπόλους των συνοικιών δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να αυξήσουν την πίεση στην κοινωνία, να διασφαλίσουν τη διατήρηση της εξουσίας και να αποδυναμώσουν το κράτος δικαίου”, εκτίμησε από την πλευρά του ο Χακί Σαρουχάν Ολούτς, του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα