ΑΘΗΝΑ
09:57
|
25.04.2024
Ο Φίλιπ Μάνσχαους, που δολοφόνησε την αδερφή του και επιτέθηκε σε ένα τζαμί, θα εκτίσει τουλάχιστον 14 χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ποινή φυλάκισης 21 ετών αποφάσισαν οι δικαστικές αρχές της Νορβηγίας για τον Φίλιπ Μάνσχαους, που τον περασμένο Αύγουστο δολοφόνησε την 17χρονη αδερφή του και άνοιξε πυρ σε τζαμί στο Όσλο. Θα εκτίσει τουλάχιστον τα 14 από τα 21 χρόνια της ποινής του.

Ο 22χρονος σήμερα Μάνσχαους είχε συλληφθεί κατά την επίθεσή του στο Ισλαμικό Κέντρο Αλ Νουρ, στο Όσλο. Ο δράστης εισέβαλε στον λατρευτικό χώρο φέροντας βαρύ οπλισμό και πρόλαβε να πυροβολήσει αρκετές φορές -χωρίς να τραυματίσει κάποιον σοβαρά- πριν εξουδετερωθεί από τον 65χρονο Μοχάμεντ Ραφίκ, ένα συνταξιούχο αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας του Πακιστάν που κατάφερε να τον ακινητοποιήσει και να τον αφοπλίσει.

Μετά το περιστατικό η αστυνομία του Όσλο ανακάλυψε το πτώμα της ετεροθαλούς αδερφής του δράστη. Η 17χρονη Γιοχάνε Ζάνγκια Ίλε-Χάνσεν, κινεζικής καταγωγής, είχε δολοφονηθεί από τον Μάνσχαους στο σπίτι τους, στο Μπέρουμ, δυτικά του Όσλο.

Από την πρώτη στιγμή, η αστυνομία του Όσλο χαρακτήρισε την πράξη του ως τρομοκρατική ενέργεια και τον ίδιο ως ακροδεξιό ρατσιστή. Ο Μάνσχαους παραδέχτηκε ότι εμπνεύστηκε την επίθεσή του από τις αντίστοιχες πολύνεκρες επιθέσεις του Μπρέντον Τάραντ σε δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία τον Μάρτιο του 2019 (ο Τάραντ συνελήφθη και αποδέχτηκε τις κατηγορίες για τις δολοφονίες 51 ανθρώπων).

Η ποινή της ελάχιστης 14ετούς κάθειρξης του Μάνσχαους είναι αυστηρότερη από την αντίστοιχη των 10 ετών με την οποία τιμωρήθηκε ο Άντερς Μπρέιβικ, ο δεξιός εξτρεμιστής που δολοφόνησε 77 ανθρώπους στη Νορβηγία το 2011. Αυτό, γιατί η σχετική νομοθεσία στη χώρα άλλαξε -αυστηροποιήθηκε- το 2015.

Σεπτέμβριος 2019 – ο Μάνσχαους αποχωρεί από τη δικαστική αίθουσα χαιρετώντας ναζιστικά.

Η δικαστής Άνικα Λίντστρεμ εξήγησε κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ότι ο Μάνσχαους επισκεπτόταν τακτικά νεοναζιστικές ιστοσελίδες που προωθούσαν την ιδέα ενός “φυλετικού εμφυλίου πολέμου” στη Νορβηγία. “Πήγε στο τζαμί με σκοπό να σκοτώσει όσους περισσότερους Μουσουλμάνους μπορούσε”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο δικαστήριο, ο Μάνσχαους δήλωσε πως δεν μετανοεί για τις πράξεις του, ενώ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τον Τάραντ, που μετέδωσε ζωντανά στα social media τις επιθέσεις του στη Νέα Ζηλανδία. Ο Μάνσχαους προσπάθησε να κάνει το ίδιο στη δική του επίθεση – είχε τοποθετήσει μια κάμερα στο κράνος που φορούσε, αλλά δεν κατάφερε να προβάλει στο διαδίκτυο τις πράξεις του. Στην κατάθεσή του χαρακτήρισε “πρότυπα” τον Μπρέιβικ και τον Χίτλερ, αποκάλεσε “μύθευμα” το Ολοκαύτωμα κι έκανε λόγο για “γενοκτονία των Ευρωπαίων”.

Πέρα από την ποινή του, ο Μάνσχαους υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 100.000 κορωνών (περίπου 15.000 ευρώ) στα θύματα της επίθεσής του.

Πηγή: BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα