Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, που γιορτάζεται σήμερα, καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και τον περιορισμό της διακίνησής τους με σκοπό την εκμετάλλευσή τους σε χείριστες μορφές εργασίας: στον δρόμο, στην πορνεία, σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες, στην εξαναγκαστική εργασία.
Η 12η Ιουνίου είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται σκληρά από πολύ τρυφερές ηλικίες.
Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι εκατομμύρια παιδιά, κάθε χρόνο, πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ΔΟΕ για την περίοδο 2012-2016, 152 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ήταν αναγκασμένα να εργάζονται και σχεδόν τα μισά, 73 εκατομμύρια, σε επικίνδυνες δουλειές.
Υπολογίζεται επίσης, ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει γέφυρες μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.
Η πανδημία αυξάνει την παιδική εργασία
Η κρίση που προκλήθηκε λόγω της covid-19 και οδήγησε στην ανεργία των γονέων και στην οικογενειακή ανέχεια αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της παιδικής εργασίας καθώς οι οικογένειες αναγκάζονται να καταφύγουν σε κάθε μέσο για την επιβίωσή τους, εκτιμούν η ΔΟΕ και η Unicef, σύμφωνα με την οποία η αύξηση της φτώχειας οδηγεί σε αύξηση της παιδικής εργασίας.
Επιπλέον, μη Κυβερνητικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν ότι τα δικαιώματα των παιδιών όπως η προστασία, η υγείας και η πρόσβαση στην εκπαίδευση πλήττονται σοβαρά από την πανδημία του κορονoϊού.
Η πανδημία ενδέχεται να προκαλέσει άνοδο της παιδικής εργασίας για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, με εκατομμύρια επιπλέον παιδιά να εξαναγκάζονται να εργαστούν, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με κοινή έρευνα της Unicef και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί κατά 94 εκατομμύρια από το 2000.
Όμως “αυτό το κεκτημένο σήμερα απειλείται” απο την πανδημία προειδοποιούν οι οργανισμοί. Βάσει έρευνας, που επικαλείται τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο αριθμός των ανθρώπων σε κατάσταση ακραίας φτώχειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 40 με 60 εκατομμύρια φέτος εξαιτίας της πανδημίας.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.
Περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει έκθεση της UNICEF. Περιλαμβάνονται στα κατ’ εκτίμηση 246 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή.
“Παιδιά ακόμη και πέντε ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική, διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω εργατικού ατυχήματος, να τραυματισθούν ή να μετατραπούν σε χρονίως ασθενή”.
Χιλιάδες παιδιά εργάζονται στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, 50.000 ανήλικα παιδιά εργάζονται σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ’ ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.
Τα στοιχεία είναι κατ’ εκτίμηση, καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες έρευνες για το θέμα, και αυτό ακριβώς αποτελεί ένα από τα πολιτικά αιτήματα του “Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού”, δηλαδή, να λειτουργήσει το θεσμοθετημένο Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Για τα παιδιά που εργάζονται στο δρόμο
Έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν καθημερινά περίπου 100 παιδιά βρίσκονται σταθερά στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Κατά μέσο όρο τα παιδιά αυτά εργάζονται συνεχώς από 6 έως και 12 ώρες την ημέρα σύμφωνα με την οργάνωση AΡΣΙΣ.
Οι καταγγελίες χωρίς καμιά περαιτέρω κοινωνική στήριξη και οι αστυνομικές διώξεις των παιδιών οδηγούν σε συλλήψεις και ποινική καταδίκη των συνοδών όπως και των ίδιων των παιδιών για επαιτεία.
‘Ή έχουν ως αποτέλεσμα την εκ νέου επιστροφή των παιδιών στο δρόμο και την περαιτέρω διακίνησή τους σε άλλες περιοχές της ημεδαπής ή ακόμη και σε άλλες χώρες.
Επιπλέον, η έλειψη υποδομών φιλοξενίας έχει ως αποτέλεσμα την παραμονή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο νοσοκομείο εωσότου βρεθεί κάποια κατάλληλη δομή για την προστασία τους.
Φωτογραφία από Alireza Leyli από το Pixabay