ΑΘΗΝΑ
05:29
|
20.04.2024
Στο εξής οι αστυνομικοί της πόλης δεν θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν δακρυγόνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Λόντον Μπριντ, ανακοίνωσε ριζικές μεταρρυθμίσεις στη διάρθρωση και τη δράση της αστυνομίας της πόλης. Στο εξής, οι αστυνομικοί δεν θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και να φέρουν πάνω τους “οπλισμό στρατιωτικής διαβάθμισης”.

Η Δημοκρατική δήμαρχος Μπριντ ανακοίνωσε τα νέα μέτρα σε δήλωσή της το βράδυ της Πέμπτης, προαναγγέλλοντας τη σύνταξη ενός νέου “χάρτη” μεταρρυθμίσεων στους κόλπους της αστυνομίας, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ και των μαζικών διαδηλώσεων που επακολούθησαν.

Ανάμεσα σε άλλα, η Μπριντ, ενημέρωσε τους πολίτες του Σαν Φρανσίσκο ότι στο εξής η αστυνομία δεν θα παρεμβαίνει σε περιστατικά που δεν λογίζονται ως “εγκληματικά”:

“Οι μεταρρυθμίσεις εστιάζουν στη μείωση της ανάγκης για αστυνομική παρέμβαση σε καταστάσεις που δεν είναι εγκληματικές. Ταυτοχρόνως, αλλάζουμε το σύστημα πρόσληψης, εκπαίδευσης και αξιολόγησης των αστυνομικών. Επανεξετάζονται και οι προαγωγές των αξιωματικών, αλλά και ο πειθαρχικός κώδικας. Όλες οι αλλαγές γίνονται προκειμένου τα αστυνομικά τμήματα να εξυπηρετούν καλύτερα τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκαν.

Η Μπριντ ξεκαθάρισε επίσης ότι θα αποστρατιωτικοποιήσει την αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο, διοχετεύοντας τα κεφάλαια που δαπανούσε ο Δήμος για το εξοπλισμό των αστυνομικών σε κοινότητες που στο παρελθόν “υπέφεραν συστηματικά από τη συμπεριφορά των Αρχών της πόλης”.

Το πρώτο στάδιο της αποστρατιωτικοποίησης προβλέπει την απαγόρευση “της χρήσης οπλισμού στρατιωτικής διαβάθμισης εναντίον άοπλων πολιτών”. Στον “οπλισμό στρατιωτικής διαβάθμισης” συμπεριλαμβάνονται “τα χημικά όπλα, όπως τα δακρυγόνα, σε κάνιστρο ή σε χειροβομβίδα”.

Στα αστυνομικά τμήματα της πόλης δόθηκε προθεσμία ως το τέλος του 2020 για να αδειάσουν τα οπλοστάσιά τους.

Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί ήδη και σε άλλες πόλεις και πολιτείες των ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη έχουν ήδη κατατεθεί προς εξέταση 10 σχετικά νομοσχέδια. Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα υπογράψει σύντομα εντολή που θα αναφέρεται στη χρήση βίας από την αστυνομία, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: RussianTimes.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα