ΑΘΗΝΑ
15:29
|
26.04.2024
Πρόκεται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του ΑΕΠ που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.
Photo by Suzy Hazelwood from Pexels.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 20.4% τον Απρίλιο. Είναι η χειρότερη μηνιαία επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα και αντανακλά τις σκληρές συνέπειες του lockdown λόγω του κορονοϊού.

Η πτώση είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την ύφεση που καταγράφηκε συνολικά όλο το 2008 και το 2009 στη χώρα. Η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας που ανακοίνωσε τα συγκεκριμένα στοιχεία, σημείωσε ότι στο τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου, οι οικονομικοί δείκτες κατέγραψαν πτώση 10.4%.

“Η πτώση του ΑΕΠ που καταγράφεται τον Απρίλιο είναι η χειρότερη που έχει βιώσει ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο”, σχολίασε ο Τζόναθαν Άθοου, εκπρόσωπος της Στατιστικής Υπηρεσίας, παρατηρώντας ότι “Είναι μια πτώση τρεις φορές μεγαλύτερη από του προηγούμενου μήνα και 10 φορές μεγαλύτερη από τη χειρότερη πτώση που είχαμε καταγράψει πριν τον κορονοϊό”.

Όπως συνοψίζει ο Άπτοου: “Τον Απρίλιο, η οικονομία της χώρας ήταν 25% μικρότερη σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Όλοι ανεξαιρέτως οι κλάδοι της οικονομίας επηρεάστηκαν, με την εστίαση, την εκπαίδευση, την υγεία και τις πωλήσεις αυτοκινήτων να έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή σ’ αυτήν την ιστορική πτώση”.

Σημαντικότατες ήταν οι απώλειες και για την οικοδομή και την αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ ‘βουτιά’ σημειώθηκε και στον κλάδο των εισαγωγών / εξαγωγών.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρισκόταν σε πτώση και πριν τον Απρίλιο. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχε συρρικνωθεί κατά 2% – κι αυτό προ του κορονοϊού. Οι οικονομολόγοι περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου και προειδοποιούν ότι η χώρα θα βουλιάξει σε νέα βαθιά ύφεση.

Πληροφορίες και πίνακας: BBC Business.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα