ΑΘΗΝΑ
19:35
|
23.04.2024

Ενώ στο πεδίο των μαχών, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Χαφτάρ και του Σάρατζ συνεχίζονται, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει πολεμικό εξοπλισμό με […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ στο πεδίο των μαχών, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Χαφτάρ και του Σάρατζ συνεχίζονται, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει πολεμικό εξοπλισμό με πλοία στην Λιβύη, σε διπλωματικό επίπεδο μια ακόμη χώρα, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Βόρειο Αφρικανική χώρα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι, συζήτησε με τον Εμανουέλ Μακρόν, για την πρόταση του Καίρου, η οποία ανακοινώθηκε στις 6 Ιουνίου και έγινε δεκτή από τον Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά όχι από τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Αιγύπτιου προέδρου, Μπασάμ Ράντι, ο Μακρόν χαιρέτισε την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας τη σημασία της εξεύρεσης πολιτικής λύσης συμβατής με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις διεθνείς προσπάθειες.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε επίσης τις αιγυπτιακές προσπάθειες με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, πρόσθεσε ο Ράντι.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης πολλά θέματα σχετικά με την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως στους στρατιωτικούς και τους δεσμούς ασφαλείας.

Πολλές χώρες επαίνεσαν τη δήλωση του Καΐρου για τη Λιβύη που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Σίσι στις 6 Ιουνίου, προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική,  Τζέιμς Κλίβερλι δήλωσε την περασμένη Κυριακή, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου να ενθαρρύνει τους ηγέτες της Ανατολικής Λιβύης να υποστηρίξουν την κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτό πρέπει να έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δελτίο τύπου, η Βρετανική Πρεσβεία στο Κάϊρο είπε ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης και η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας πρέπει να συμμετάσχουν επειγόντως στις συνομιλίες 5 + 5 του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για μια ολοκληρωμένη λύση για την κρίση της Λιβύης.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική πρεσβεία στο Κάϊρο χαιρέτισε τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Σε δήλωση της, η πρεσβεία είπε ότι η πρωτοβουλία της Αιγύπτου είναι ένα βήμα προς μια ολοκληρωμένη λύση στην κρίση της Λιβύης που στοχεύει στην επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, στη διάλυση ένοπλων πολιτοφυλακών και στην απομάκρυνση ξένων μαχητών από το έδαφος της.

«Χαιρετίζουμε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη διευθέτηση της σύγκρουσης και στην αποκατάσταση της ειρήνης σε όλα τα εδάφη της Λιβύης».

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε,  στις 7 Ιουνίου χαιρέτισε επίσης τη Διακήρυξη του Καΐρου για την κρίση της Λιβύης, λέγοντας ότι συνάδει με τις σχετικές διεθνείς προσπάθειες.

Επίσης, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης, τη περασμένη Δευτέρα με τον Σίσι, ο Πούτιν επαίνεσε τη Διακήρυξη του Καΐρου καθώς και το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο της, η οποία παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη και εποικοδομητική πρόταση για την επίλυση της κρίσης, και καθιερώνει τον ρόλο της Αιγύπτου ως βασικού πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην Μέση Ανατολή.

Στις 10 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαιρέτισε τις αιγυπτιακές προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη πολιτικής σταθερότητας για την κρίση στην Λιβύη και τον τερματισμό των βίαιων συγκρούσεων, παράλληλα με την ικανοποίηση των επιθυμιών των Λιβυών και απαιτεί να ζει με ειρήνη και σταθερότητα, δήλωσε ο Ράντι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα