ΑΘΗΝΑ
22:20
|
08.08.2022

«Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, είναι μέρος της Συνθήκης, την εφαρμόζει πιστά και την θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος των θαλασσών.  Μοναδικός φάρος για εμάς, εδώ, είναι το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Όσον αφορά την Λιβύη και το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Τουρκία, είπε: «Η Ρωσία εγκαίρως κάλεσε τα μέρη των μνημονίων να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να αποφύγουν βήματα που μπορούν να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο. Δώσαμε προσοχή στην αντίδραση και τις εκτιμήσεις της Ελλάδος, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα»

Αναφερόμενος στην εμφύλια διαμάχη που συνεχίζεται στην Λιβύη τόνισε ότι η Ρωσία εφαρμόζει υπεύθυνη πολιτική στο θέμα αυτό, σε αντίθεση με άλλα κράτη, αναφέρθηκε στην μεταφορά μαχητών-τρομοκρατών από το Ιντλίμπ, ενώ όσον αφορά την επιχείρηση IRINI, είπε: «πρέπει να δούμε πόσο αποτελεσματική θα είναι από την άποψη της συμβολής στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη από τον ΟΗΕ. Δυστυχώς, η προγενέστερη επιχείρηση “Σοφία” δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία σε αυτόν τον τομέα.  Έτσι κι αλλιώς, η νέα επιχείρηση πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και το νομικό πλαίσιο, όπως αυτό καθορίστηκε από το Ψήφισμα 2292 του ΣΑ του ΟΗΕ, και να επεκτείνεται σε όλο το μήκος των λιβυκών ακτών. Ευελπιστούμε ότι οι δυτικές χώρες θα ασχοληθούν και με το πρόβλημα μεταφοράς στη Λιβύη από το Ιντλίμπ της Συρίας τρομοκρατών, όπλων και στρατιωτικών “συμβούλων”».

Όσον αφορά τον τουρισμό και το ενδεχόμενο να έρθουν και φέτος Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια οι αριθμοί των τουριστών από την Ρωσία ήταν μεγάλοι, είπε: «Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στους ισχυρούς πνευματικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας. Αλλά η φετινή χρονιά θα είναι διαφορετική. Η Κυβέρνηση της χώρας μας προέβη στη σύσταση στους πολίτες να μην σχεδιάζουν προς το παρόν τουριστικά ταξίδια στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε υπομονή, να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το προσεχές διάστημα και στη Ρωσία, και στην Ελλάδα, και παγκοσμίως».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι προχωρά η συνεργασία και στον ενεργειακό κλάδο, παρατηρώντας πως από τον Ιανουάριο η Ελλάδα άρχισε να προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του καινούργιου αγωγού «Turkish Stream», τη στιγμή που πρόσφατα υπογράφτηκε η 10ετής σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ της Gazprom export LLC και του ελληνικού ομίλου Μυτιληναίος ΑΕ.

Εξάλλου, συνεχίζονται, παρά την πανδημία, οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας – Ελλάδας το 2019-2020, ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, με τον κ. Μάσλοβ να σημειώνει πως σε αυτό το πλαίσιο, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκος Δένδιας, κατά τις συνομιλίες τους στη Μόσχα στις 6 Νοεμβρίου 2019 εξέτασαν θετικά την προοπτική να ανακηρυχθεί το 2021 κοινό Έτος Ιστορίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα