ΑΘΗΝΑ
23:15
|
26.04.2024

Στα επίσημα θυρανοίξια του ναού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων χοροστάτησε ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, παρουσία του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα επίσημα θυρανοίξια του ναού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων χοροστάτησε ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, παρουσία του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του έργου.

Η τελετή έγινε στον επιβλητικό ναό, που χτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ λιγότερο από δύο χρόνια στην Κούμπινκα, στα περίχωρα της Μόσχας, όπου βρίσκεται και το στρατιωτικό πάρκο «Πατριότ» και τα εγκαίνιά του είχαν προγραμματιστεί για τη φετινή επέτειο των 75 χρόνων από την αντιφασιστική Νίκη.

Ο ναός έχει αφιερωθεί στη μνήμη και των τεσσάρων προστατών διαφορετικών σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή στον Προφήτη Ηλία, που είναι προστάτης των Αερο-διαστημικών δυνάμεων, όπως έχει μετονομαστεί επισήμως η ρωσική Αεροπορία, τον πρίγκιπα και Άγιο πλέον Αλεξάντρ Νιέφσκι, προστάτη του πεζικού, την μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα, προστάτη των πυραυλικών δυνάμεων στρατηγικής σημασίας, δηλαδή του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας και τον Άγιο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, ο οποίος θεωρείται προστάτης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στους συγκεντρωμένους, ως επί το πλείστον στρατιώτες, αεροπόρους και ναύτες, που φορούσαν στολές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και κρατούσαν τα λάβαρα των μετώπων του πολέμου, απευθύνθηκε ο πατριάρχης, ο οποίος ανακοίνωσε και την απόφασή του να θέσει το ναό υπό την επίβλεψή του και να μεταβαίνει σε αυτόν τακτικά για να λειτουργεί.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι όλοι, όσοι θα έρχονται εδώ, θα θυμούνται τα κατορθώματα του παρελθόντος και θα ετοιμάζονται για τα μελλοντικά», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της διατήρησης της μνήμης ειδικά για τη Νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κατασκευή του ναού είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών, ειδικά όταν σε ένα από τα κεντρικά ψηφιδωτά του εμφανίστηκε να απεικονίζεται ο εν ενεργεία υπουργός Άμυνας, ο πρόεδρος Πούτιν και άλλοι αξιωματούχοι της χώρας, κατά την παράδοση, που θέλει τους κτήτορες των ναών να απεικονίζονται σε κάποιες από τις εικόνες. Τελικά το Κρεμλίνο έδωσε διευκρινίσεις ότι η ιδέα δεν έγινε αποδεκτή από τον Ρώσο πρόεδρο και η μορφή του αφαιρέθηκε από το ψηφιδωτό.

Ο ναός θα ανοίξει για τους επισκέπτες στις 22 Ιουνίου, ημερομηνία της επίθεσης των Ναζί στην Σοβιετική Ένωση και στο προαύλιό του φιλοξενεί μια τεράστια γλυπτική σύνθεση, που ονομάστηκε 1418 βήματα κι έχει αφιερωθεί στον αριθμό των ημερών, που διήρκεσαν οι εχθροπραξίες με την εμπλοκή του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος κατέβαλε και το υψηλότερο τίμημα παγκοσμίως για να επιτευχθεί η ήττα του Χίτλερ και των συμμάχων του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα