ΑΘΗΝΑ
19:28
|
24.04.2024
20 περίπου δημοσιογράφοι κρατούνται επί χρόνια στο Ισραήλ χωρίς να τους έχουν απευθυνθεί κατηγορίες.
Image by hosny salah from Pixabay.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ανοιχτή επιστολή τους προς τα Ηνωμένα Έθνη, 200 δημοσιογράφοι και ενημερωτικοί οργανισμοί από τη Λατινική Αμερική ζητούν την απελευθέρωση παλαιστινίων δημοσιογράφων που κρατούνται παράνομα σε φυλακές στο Ισραήλ.

Όπως καταγράφει το Δίκτυο Υποστήριξης Δημοσιογράφων, 20 περίπου δημοσιογράφοι κρατούνται επί χρόνια σε Ισραηλινές φυλακές, χωρίς να τους έχουν απευθυνθεί συγκεκριμένες κατηγορίες. Όλοι τους έχουν βασανιστεί και κακοποιηθεί.

Στην Ευρώπη, media όπως το BSNews συμπαρίστανται στους κρατούμενους Παλαιστίνιους και καταγγέλλουν “την εγκληματική σιωπή των Βρετανών δημοσιογράφων, που συνάδει με την ντροπιαστική στάση μιας ευρύτερης ανοχής και υπακοής στις επιθυμίες της ισραηλινής κυβέρνησης. Οι δημοσιογράφοι του Ηνωμένου Βασιλεόυ μπορουύν να διδαχθούν απο τους Λατινοαμερικανούς συναδέλφους τους ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αξιών της δημοσιογραφίας”.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή προς την επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ:

Προς: κα Μισέλ Μπασελέ, επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Θέμα: Ανθρωπιστική έκκληση για την απελευθέρωση κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι οργανισμοί και φυσικά πρόσωπα από τη Λατινική Αμερική απευθυνόμαστε στο γραφείο της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προκειμένου να ασκήσουμε πίεση για την απελευθέρωση Παλαιστινίων δημοσιογράφων που κρατούνται σε φυλακές στο Ισραήλ.

Εκφράζουμε τις σοβαρές μας ανησυχίες για την διάδοση του Covid-19 στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα και τον φόβο μας ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει εκατοντάδες φυλακισμένους, ανάμεσά τους και τους 19 Παλαιστινίους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απειλούνται θανάσιμα από τον ιό, δεδομένου ότι οι ισραηλινές φυλακές δεν εγγυώνται ούτε το στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης, ενώ η παντελής έλλειψη ιατρικών δομών έχει οδηγήσει ήδη στον θάνατο δεκάδες Παλαιστινίους κρατούμενους τα τελευταία χρόνια.

Απευθύνουμε την έκκλησή μας στην Επίτροπο και σε όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας την ανάληψη άμεσων δράσεων προκειμένου να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι στο πλαίσιο των συνθηκών που δημιουργεί αυτή η θανατηφόρα πανδημία και καταγγέλλουμε την αποτυχία των τοπικών Αρχών να συμμορφωθούν με τις διεθνείς συνθήκες και πιο συγκεκριμένα με τις αποφάσεις του 3ου και του 4ου διεθνούς συνεδρίου της Γενεύης. Περιμένουμε το αίτημά μας να γίνει σεβαστό και να λυθεί το πρόβλημα των Παλαιστινίων κρατουμένων και των φυλακισμένων δημοσιογράφων.

Η αυθεντική επιστολή και η λίστα των οργανισμών και των δημοσιογράφων που την υπογράφουν, εδώ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα