ΑΘΗΝΑ
02:03
|
29.11.2023
Η Δευτέρα 15/06 είναι η μέρα του 'restart' για τον ελληνικό τουρισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απελευθέρωση των αερομεταφορών, η επαναλειτουργία των εποχικών καταλυμάτων και το άνοιγμα των μουσείων σηματοδοτούν την έναρξη της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας.

Πρόκειται προφανώς για μια πολύ ιδιαίτερη και σίγουρα δύσκολη σεζόν, με την ανησυχία για ένα νέο κύμα διάδοσης του ιού από ‘εισαγόμενα’ κρούσματα να είναι διάχυτη στους ανθρώπους του τουρισμού, ειδικά στα νησιά και στα πιο απομονωμένα θέρετρα.

Οι αερομεταφορές  

Από σήμερα ανοίγουν τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας -ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκη – για να υποδεχθούν τουρίστες από το εξωτερικό, έχοντας ως βασική τους προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων.

Στο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’, το οποίο δεν σταμάτησε όλους αυτούς τους μήνες να δέχεται διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, αυξάνονται οι πτήσεις εξωτερικού. Από σήμερα Δευτέρα και έως τις 30 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για essential travel (δηλαδή ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς), ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.  

Το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’, μετά από τρεις μήνες μέτρων περιορισμού, υποδέχεται και πάλι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Έτσι, από σήμερα έως τις 30 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.  

Σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.  

Τα ξενοδοχεία και τα εποχικά καταλύματα  

Ο ξενοδοχειακός κλάδος δηλώνει έτοιμος να υποδεχτεί τους τουρίστες από σήμερα. Τα εποχικά καταλύματα αλλά και οι μεγάλες αλυσίδες της χώρας επαναλειτουργούν με αρωγό τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και Ad Hoc συνεργασίες με ιατρικούς ομίλους, πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επανέναρξη των πτήσεων εξωτερικού, αρχικά από σήμερα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από την 1η Ιουλίου για την υπόλοιπη χώρα, αλλά και στην πτητική δυναμική τους, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι κάνουν ‘Restart’ εκκινώντας σε μια πρωτόγνωρη για αυτούς χρονιά, όπως επισημαίνουν.  

Σε ό,τι αφορά σε ορισμένα, εμβληματικά, ξενοδοχεία της Αθήνας το Athens Plaza στο Σύνταγμα δεν έκλεισε καθόλου, αφού ήταν από τα ξενοδοχεία που λειτουργούσαν κανονικά εν μέσω πανδημίας. Τις πύλες του άνοιξε το Electra Hotel Athens αλλά και το Electra Metropolis, ενώ στα τέλη Ιουνίου αναμένεται και το Electra Palace. Στην τελική ευθεία είναι και η λειτουργία των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George αλλά και του Intercontinental Athenaeum, Hilton κλπ. Ξεχωριστή βαρύτητα στην διεθνή τουριστική αγορά έχει και το άνοιγμα του Four Seasons Astir Palace (Αστέρας Βουλιαγμένης), όπου με αρωγό το πρόγραμμα υγείας και ασφάλειας της Four Seasons, με την κωδική ονομασία “Lead With Care” και τη σφραγίδα της Johns Hopkins Medicine International ανοίγει σταδιακά τις εγκαταστάσεις του. Πρώτο στην εκκίνηση ήταν το ξενοδοχείο Ναυσικά (12 Ιουνίου) και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υποδεχτεί τους πελάτες του και ο Αρίωνας.  

Τα Μουσεία

Σημαντικό στοιχείο για την ‘επανεκκίνηση’ του τουρισμού αποτελεί η επαναλειτουργία των Μουσείων, που ανοίγουν από σήμερα τις πύλες τους, λίγες ημέρες μετά τους αρχαιολογικούς χώρους.

Μετά από τρεις μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω της κρίσης του κορονοϊού, τα μουσεία της χώρας περιμένουν και πάλι τους επισκέπτες τους, με τους επικεφαλής και εργαζόμενους να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.  

Ο οδικός τουρισμός  

Σημαντικό κεφάλαιο είναι και ο οδικός τουρισμός, που σε κάποιο βαθμό ‘επανεκκινεί’ επίσης από σήμερα, με το άνοιγμα των συνόρων Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Στην παρούσα φάση και σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις, μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων. Ωστόσο, όπως έχει ανακοινωθεί, από 1η Ιουλίου θα γίνει άρση περιορισμών από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες και θα επανεξεταστεί έως τις 30 Ιουνίου το θέμα της απαγόρευσης για την Τουρκία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα