ΑΘΗΝΑ
22:24
|
17.08.2022
Αύριο στις 12:00 διαμαρτυρία για τις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο Προ.Κε.Κ.Α. της Πέτρου Ράλλη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις, προσβολές και ξυλοδαρμοί. Κελιά βρώμικα γεμάτα ψείρες και κοριούς, άθλιο φαγητό, βρώμικο νερό, ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής. Φτάνει πια με αυτή την αθλιότητα!

Η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων καλεί αύριο Τρίτη στις 12 σε διαμαρτυρία μπροστά στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Ευαγγελιστρίας 2, (δίπλα στη Μητρόπολη) υπέρ των μεταναστών που φιλοξενούνται στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη διεκδικώντας αξιοπρεπή διαμονή, τροφή και ιατρική περίθαλψη για όλους/ες τους/τις κρατούμενους/ες!

Από την αρχή της χρονιάς έχουν γίνει δεκάδες καταγγελίες για την απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι σε όλους όσοι κρατούνται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη επειδή είχαν την ατυχία να βρεθούν χωρίς χαρτιά ή απλά επειδή έληξε η άδεια παραμονής τους καθώς δεν είχαν να πληρώσουν για την ανανέωσή της.

Πολλοί απ’ αυτούς τους μετανάστες ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα ενώ υποτίθεται ότι κρατούνται εκεί για να διευκολυνθεί η απέλασή τους. Οι περισσότερες/οι δεν απελαύνονται ποτέ.

Αποτελεί έγκλημα να στερεί το κράτος την ελευθερία κάποιου μόνο και μόνο γιατί θέλει να τον απελάσει. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι η κράτηση πρέπει να είναι το τελευταίο μέτρο σ’ αυτή την περίπτωση.

Το κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων

 Η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων μέσα στην κρίση του κορονοϊού αποφάσισε να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη σ’ αυτούς/ές που είναι οι πιο ευάλωτοι/ες σ’ αυτή την κρίση –οι φυλακισμένοι/ες, εγχώριοι/ες και αλλοδαποί/ες, οι στοιβαγμένοι/ες στα Χοτ Σποτ και τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών.

Εμείς επιλέξαμε το Προ.Κε.Κ.Α. (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών) στην Πέτρου Ράλλη. Στο “Aλλοδαπών” αυτό κρατούνται 20-50 γυναίκες και 120-200 άνδρες. Οι περισσότεροι/ες δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα, απλά έληξε η άδεια παραμονής – π.χ. ελλείψει χρημάτων για το παράβολο ανανέωσης – ή απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου τους και απελαύνονται. Αρκετοί/ές παραμένουν στα κρατητήρια αυτά 3, 4 ή και παραπάνω μήνες.

Οι συνθήκες κράτησης στην Πέτρου Ράλλη είναι ανηλεείς. Βιαιοπραγίες εκ μέρους των αστυνομικών είναι σχεδόν καθημερινή πράξη στα ανδρικά κρατητήρια, ακόμα και ξυλοδαρμοί και ηλεκτρικές εκκενώσεις με τέιζερ καταγγέλθηκαν, καθώς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών με το πρόσχημα της διανομής τροφίμων. 

Τα κελιά αρκετές φορές είναι γεμάτα με ζωύφια και παράσιτα. Από το κράτος που είναι ο υπεύθυνος για τους/τις κρατούμενους/ες δεν διατίθενται τα πιο βασικά για την προσωπική υγεία και αρκετός ρουχισμός. Λείπουν σαπούνια, σαμπουάν, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες και -κρέμες, πετσέτες, εσώρουχα, σαγιονάρες κλπ. Επίσης δεν υπάρχει καμία ενημέρωση εκ μέρους των αρχών για τα δικαιώματα των κρατουμένων, δεν ξέρουν καν πόσο καιρό πρέπει να μείνουν εκεί μέσα.

Το ελληνικό κράτος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έχει καταδικαστεί επανειλημμένως (πάνω από 10 φορές τα τελευταία 10 χρόνια) για τις “απάνθρωπες συνθήκες κράτησης” στα κρατητήρια και τις φυλακές του, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους φυλακισμένους/ες. Ακόμα και όταν οι κρατούμενοι/ες με μια κραυγή απελπισίας δημοσιεύουν τις συνθήκες κράτησής τους ή προχωρούν σε απεργία πείνας όπως το περασμένο Δεκέμβρη και Γενάρη φαίνεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση αυτή. Τα μίντια έχουν αναφερθεί πολλές φορές στις άθλιες συνθήκες στο Αλλοδαπών και πάλι χωρίς καμία βελτίωση.

Έτσι αποφασίσαμε, πέρα από τη στήριξη με τη συλλογή ειδών, να συγκεντρωθούμε και να διαδηλώσουμε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, ώστε να φέρουμε στο προσκήνιο τα βασανιστήρια και τις βάρβαρες συνθήκες που υφίστανται οι κρατούμενοι/ες! (Το υπουργείο δεν διαχειρίζεται άμεσα την Π. Ράλλη, αλλά είναι αρμόδιο για τις άδειες παραμονής και το άσυλο).

Φτάνει πια με αυτή την αθλιότητα!

Τελειώστε με αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ανθρώπων των οποίων το μόνο έγκλημα είναι να μη διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα!

Αξιοπρεπής διαμονή, τροφή και ιατρική περίθαλψη για όλους/ες τους/τις κρατούμενους/ες!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα