ΑΘΗΝΑ
06:40
|
20.04.2024
Η Ελλάδα "ήταν και παραμένει έτοιμη" δηλώνει ο Νίκος Δένδιας λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο “Πρώτο Θέμα” χαρακτήρισε αναφαίρετο το δικαίωμα της χώρας μας στην αυτοάμυνα και προειδοποίησε την Τουρκία να μην επιχειρήσει να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 «Η Αγκυρα κατανοεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της μια στρατιωτική κλιμάκωση με τη χώρα μας” υπογράμμισε.

“Θα ήμασταν αφελείς και επικίνδυνοι για τη χώρα αν στηριζόμασταν σε πλάτες τρίτων για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας” δήλωσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα “ήταν και παραμένει έτοιμη”.

“Η Ελλάδα όντως γνωρίζει τα όριά της” απάντησε ο έλληνας ΥΠΕΞ στον Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο θεωρεί “ιδιαίτερα έμπειρη πολιτική προσωπικότητα” που “γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να αντιδράσει σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης των δικαιωμάτων της”.

Παρόλα αυτά όμως ο κ. Δένδιας πιστεύει ότι ” η Τουρκία κατανοεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της μια στρατιωτική κλιμάκωση με τη χώρα μας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε επίσης για τη συμφωνία με την Ιταλία την οποία χαρακτήρισε “Υποδειγματική” γιατί κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα αλλά και “μεγαλώνει την Ελλάδα”.

“Τίποτε δεν χάθηκε, το μεγάλο ζήτημα είναι η επήρεια των νησιών του Ιονίου στο σύνολό της”, αναφέρει, εκτιμώντας ότι η κριτική περί μειωμένης επήρειας των νησιών “αφορά ποσοστό εκατέρωθεν ανταλλαγής της τάξης του 0,0019% επί του συνόλου της έκτασης της θαλάσσιας ζώνης που οριοθετείται”.

Επίσης, αναφορικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, αποκάλυψε ότι “στο παρελθόν η Ελλάδα έχασε την ιστορική ευκαιρία οριοθέτησης για ποσοστό 3,7% επί της συνολικής έκτασης, κρίνοντας ότι “η ευθυνοφοβία και η τακτική να μην υπογράφουμε τίποτα για να μην κατηγορηθούμε για τίποτα δεν είναι καλός σύμβουλος στην εξωτερική πολιτική”.

Σχετικά με την διαπραγμάτευση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, αποκάλυψε ότι “δεν είναι εύκολη” διαβεβαιώνοντας ότι στόχος των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας “στο πρότυπο αυτής που συνομολογήσαμε με την Ιταλία”

Θα υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα

Ο κ. Δένδιας μίλησε και για την τεταμένη περίοδο στις σχέσεις με την Τουρκία τονίζοντας ότι “Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν διεκδικεί κάτι” και πως η Τουρκία είναι “εκείνη που συνεχώς εγείρει αυθαίρετες και παράνομες διεκδικήσεις. Συνεπώς, την κρίση και την ένταση την προκαλεί η Τουρκία, όχι εμείς”.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά πως η γείτονα φαίνεται ότι έχει διαφορετικές προτεραιότητες. “Απειλεί και εκβιάζει ώστε να αποσπάσει παραχωρήσεις και αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό” τόνισε ο κ. Δένδιας.

Σχολιάζοντας το αν η Ελλάδα έπρεπε να έχει απειλήσει ότι θα αντιδράσει στρατιωτικά σε περίπτωση τουρκικών ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι “αποτελεί συνταγματική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χωρίς υποχωρήσεις”.

Αναφορικά με το αν θα είμαστε μόνοι απέναντι στις τουρκικές έρευνες νότια ή ανατολικά της Κρήτης, ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα “δεν θα είναι μόνη” τονίζοντας ότι “η ελληνική διπλωματία έχει καταστήσει απόλυτα σαφείς προς όλες τις κατευθύνσεις τις θέσεις και τις διαχρονικές κόκκινες γραμμές της χώρας. Με τον ίδιο συστηματικό τρόπο έχει καλλιεργήσει ισχυρές σχέσεις και συμμαχίες με σειρά κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα”.

Όσο για τη Χάγη, εκτίμησε ότι “η μόνη περίπτωση για να βρεθούμε στη Χάγη είναι να καταθέσει η Τουρκία δήλωση αποδοχής της αρμοδιότητας του Διεθνούς Δικαστηρίου ή να συντάξει συνυποσχετικό με την Ελλάδα για το αντικείμενο προσφυγής”.

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, Στο τραπέζι η τουρκική παραβατικότητα

Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, θα πραγματοποιήσει σήμερα, Δευτέρα 15/6, στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

 Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την προσέλκυση επενδύσεων, το μεταναστευτικό, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Δένδιας και Λε Ντριάν θα λάβουν μέρος από κοινού μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα συνομιλήσουν και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για τη διατλαντική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθεί και το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα τεθεί και στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Τέλος, οι υπουργοί θα αναφερθούν και στην προετοιμασία των εργασιών της Διάσκεψης Εταιρικής Σχέσης για το Σουδάν, η οποία θα λάβει χώρα στις 25 Ιουνίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα