ΑΘΗΝΑ
06:50
|
19.04.2024
Ο Πολ Γουίλαν συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του στικάκι με πληροφορίες για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκαοκτώ μήνες μετά τη σύλληψή του σε ξενοδοχείο της Μόσχας με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο Πολ Γουίλαν κρίθηκε ένοχος και κατάδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη από Ρωσικό δικαστήριο.

Ο πενηντάχρονος Γουίλαν, που διαθέτει αμερικανική, βρετανική, καναδική και ιρλανδική υπηκοότητα δήλωσε αθώος και χαρακτήρισε τη δική του, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, “κίβδηλη”. Αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου δήλωσε την πρόθεσή του να ασκήσει έφεση.

Ο δικηγόρος του Γουίλαν δήλωσε στα media ότι η καταδίκη του πελάτη του μεθοδεύτηκε, προκειμένου να πιεστούν οι ΗΠΑ για ανταλλαγή φυλακισμένων με τη Ρωσία. Κατονόμασε, μάλιστα, δύο Ρώσους που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Βίκτορ Μπουτ και τον Κονσταντίν Γιαροσένκο ως πιθανά ανταλλάγματα για τον Γούιλαν. Ο Μπουτ, τον οποίο η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει “πολιτικό κρατούμενο” εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών για εμπόριο όπλων. Ο Γιαροσένκο συνελήφθη από Αμερικανούς στη Λιβερία το 2010 και μεταφέρθηκε σε φυλακή των ΗΠΑ χωρίς ποτέ στο παρελθόν να έχει πατήσει το πόδι του στη χώρα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει τη σύλληψή του “απαγωγή”.

Ο πρώην πεζοναύτης Γουίλαν συνελήφθη τον Δεκέμβρη του 2018 στο πεντάστερο ξενοδοχείο Μετροπόλ της Μόσχας, έχοντας στην κατοχή του ένα USB stick που -σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας- περιείχε πληροφορίες για τη δράση εν ενεργεία πρακτόρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι δικηγόροι του Γουίλαν κάνουν λόγο για καλοστημένη παγίδα, αφού ο πελάτης τους πίστευε ότι το στικάκι περιείχε αναμνηστικές φωτογραφίες.

Ο Γουίλαν, πάντως, ο οποίος επισκέπτεται συστηματικά τη Ρωσία από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, είχε μπει στο ραντάρ των μυστικών υπηρεσιών ως ύποπτος για κατασκοπική δράση αρκετά χρόνια πριν από τη σύλληψή του.

Η οικογένεια του Γουίλαν τον περιγράφει ως λάτρη των ταξιδιών κι επιμένει ότι τον Δεκέμβρη του 2018 βρέθηκε στη Μόσχα για έναν γάμο. Στο βιογραφικό του καταγράφεται πενταετής παρουσία στο Ιράκ ως λοχίας του σώματος πεζοναυτών και αποπομπή του από το στράτευμα το 2008 για μια υπόθεση κλοπής. Ως το 2016 εργάστηκε ως διευθυντής των διεθνών επιχειρήσεων της αμερικανικής εταιρείας σεκιούριτι Kelly Services, ενώ έχει θητεύσει και στην αστυνομία των ΗΠΑ.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, δήλωσε έξω από το δικαστικό μέγαρο πως η καταδίκη του Πολ Ουίλαν θα πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον και ξεκαθάρισε ότι “Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του πολίτη Πολ Γούιλαν. Η καταδίκη του είναι μια παρωδία. Όλος ο κόσμος παρακακολουθεί την υπόθεση”.

Πηγή: Russian Times.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα