ΑΘΗΝΑ
14:55
|
13.08.2022
Οι κυρώσεις αποτελούν σοβαρή ανάμειξη στην εθνική κυριαρχία των μελών της Ε.Ε., διεμήνυσε το γερμανικό ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Κυριακή 14/6 ότι “κατέγραψε μετά λύπης” τα σχέδια των ΗΠΑ να διευρύνουν τις κυρώσεις τους εναντίον του υπό κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με την γερμανική αγορά.

 “Οι νέες κυρώσεις θα αποτελούσαν σοβαρή ανάμιξη στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και στην εθνική κυριαρχία των χωρών μελών της Ε.Ε.”, διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Σημειώνεται, ότι την περασμένη βδομάδα, ο πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας της Μπούντεσταγκ προειδοποίησε ότι το Βερολίνο δεν θα μείνει άπραγο και ότι θα μπορούσε να ανταποδώσει τις νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον, μέσω “σοβαρών μέτρων” όπως η επιβολλή νεών δασμών στις εισαγωγές του αμερικανικού αερίου.

Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας είχε εκφράσει την ανησυχία του σημειώνοντας ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του έργου του Nord Stream 2 ενδέχεται να επηρεάσουν όχι μόνο τις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που ασχολούνται με διοικητικές και τεχνικές εργασίες για την κατασκευή ή λειτουργία του Nord Stream 2, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Oi κυρώσεις των ΗΠΑ στο έργο κατασκευής του Nord Stream 2 επιβλήθηκαν αρχικά στα τέλη του 2019 καθυστερώντας την αποπεράτωσή του που θα καταγραφόταν στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Το πακέτο των κυρώσεων επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να στρέφεται εναντίον των πλοίων που εγκαθιστούν τις σωληνώσεις στη Βαλτική Θάλασσα και όλων των αλλοδαπών οι οποίοι συμβάλλουν στο έργο.

Αυτόν τον μήνα γερουσιαστές που ανήκουν και στα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα των ΗΠΑ κατέθεσαν νέο νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες οι οποίες διαθέτουν πλοία για άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με το έργο -όπως για παράδειγμα σκάφη που συμμετέχουν στη διάνοιξη υποθαλάσσιων τάφρων για την εγκατάσταση των σωληνώσεων ή υπηρεσίες όπως επιθεωρήσεις, ελέγχους και εργασίες πιστοποίησης που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του αγωγού.

Η Ουάσινγκτον ερίζει ότι ο νέος αγωγός θα αυξήσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, ανησυχία που συμμερίζονται η Ουκρανία και κάποια κράτη μέλη, όπως η Πολωνία.

Η Μόσχα από την πλευρά της αντιτείνει πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποπειράται να εμποδίσει το έργο ώστε να εξασφαλίσει πως αμερικανικές εταιρείες φυσικού αερίου θα αυξήσουν τις εξαγωγές στην αγορά της Ε.Ε. σε τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που προσφέρει η Ρωσία.

“Η γερμανική κυβέρνηση έχει από καιρό την άποψη ότι οι εξωεδαφικές κυρώσεις έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και δεν βοηθούν στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας” είχε δηλώσει την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πίτερ Αλτμάιερ.

«

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα