ΑΘΗΝΑ
20:49
|
23.04.2024
Οι αυτόχθονες ηγέτες απαιτούν να σταματήσει αμέσως η συνεχιζόμενη επέκταση του αγωγού Trans Mountain μετά τη διαρροή περίπου 50.000 γαλονιών αργού πετρελαίου το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αυτόχθονες ηγέτες απαιτούν από την καναδική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη επέκταση του αγωγού Trans Mountain μετά τη διαρροή περίπου 50.000 γαλονιών αργού πετρελαίου που έγινε το Σάββατο σε ένα αντλιοστάσιο στη Βρετανική Κολομβία – μια διαρροή που επιβεβαίωσε και πάλι τις προειδοποιήσεις για την σοβαρή απειλή που αποτελεί το έργο για το περιβάλλον.

“Ο αγωγός Trans Mountain έχει ήδη διαρρεύσει περισσότερες από 80 φορές από τότε που άρχισε να λειτουργεί. Γι ‘αυτό συνεχίζουμε να πολεμούμε την επέκταση του Trans Mountain στα δικαστήρια”.

  • Αρχηγός Leah George-Wilson, έθνος Tsleil-Waututh

Ο αρχηγός Dalton Silver της φυλής Sumas First Nation δήλωσε την Κυριακή ότι “δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχιστεί η βεβήλωση της γης μας από πετρελαιοκηλίδες”.

“Η προτεινόμενη διαδρομή επέκτασης του Trans Mountain θα φέρει έναν επιπλέον αγωγό να διασχίζει έναν από τους ιερούς μας τόπους, το Lightning Rock, σε δύο σημεία”, δήλωσε ο Silver. “Θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να το αποτρέψουμε αυτό – μια διαρροή πετρελαίου στο Lighting Rock θα ήταν τρομακτική για το λαό μας.”

Ο Leah George-Wilson, αρχηγός του έθνους Tsleil-Waututh, δήλωσε ότι οι διαρροές από τον αγωγό Trans Mountain – τον οποίο αγόρασε η καναδική κυβέρνηση από την Kinder Morgan το 2018, παρά την εκτεταμένη αντίθεση σε αυτό – είναι “αναπόφευκτες, δεν μπορούν να καθαριστούν πλήρως και έχουν καταστροφικές συνέπειες “

“Αυτή η πιο πρόσφατη διαρροή είναι μια ακόμη υπενθύμιση ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για να τον αποδεχτούμε”, δήλωσε ο George-Wilson. “Ο αγωγός Trans Mountain έχει ήδη διαρρεύσει περισσότερες από 80 φορές από τότε που άρχισε να λειτουργεί. Γι ‘αυτό συνεχίζουμε να πολεμούμε την επέκταση του Trans Mountain δικαστικά”.

Η διαρροή πετρελαίου πρωτοεντοπίστηκε νωρίς το Σάββατο το πρωί. Η Trans Mountain Corporation, θυγατρική της Canada Development Investment Corporation, ισχυρίστηκε με δήλωση της αργά την Κυριακή ότι η διαρροή στο αντλιοστάσιο Sumas στο Abbotsford της Βρετανικής Κολομβίας έχει περιοριστεί πλήρως και δεν αποτελεί απειλή για το “κοινό ή την κοινότητα”.

Ο αγωγός, ο οποίος μεταφέρει περίπου 300.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα από την Αλμπέρτα στο Βανκούβερ, ξεκίνησε εκ νέου την Κυριακή, έχοντας παραμείνει κλειστός για λίγο περισσότερο από 24 ώρες μετά τη διαρροή.

Σε μια κοινή δήλωση, η Ένωση Ινδιάνων Αρχηγών της Βρετανικής Κολομβίας (UBCIC) δήλωσε ότι η διαρροή της 13ης Ιουνίου “συνέβη ακριβώς νότια της περιοχής του Lightning Rock – ένός μεγάλης σημασίας πολιτιστικού χώρου και χώρου ταφής για τους Sema: th First Nation και τους Stό: lō Coast Salish People”.

Ο μεγάλος αρχηγός Stewart Phillip, πρόεδρος της UBCIC, κάλεσε τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρουντό να σταματήσει να “επενδύει σε παλιά τεχνολογία για ένα προϊόν ορυκτού καυσίμου που είναι τοξικό για το περιβάλλον μας”.

“Ο χαλασμένος και γηρασμένος αγωγός Trans Mountain είναι ένα ισχυρό σύμβολο οικονομικής αβεβαιότητας σε μια εποχή που οι Καναδοί είναι απελπισμένοι για ανάκαμψη από τον Covid-19”, δήλωσε ο Phillip. “Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή που απαιτεί ισχυρή ηγεσία που κατανοεί την ανάγκη για μια δραστική αλλαγή στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας”.

Πηγή: Commondreams.org

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα