ΑΘΗΝΑ
16:26
|
20.04.2024
Απόφαση-ορόσημο για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ εργαζομένων, εξέδωσε το Ανώντατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε απόφαση – ορόσημο για την προστασία των 8,1 εκατομμυρίων ΛΟΑΤΚΙ εργαζομένων στη χώρα, από τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας, ενάντια στην θέση της κυβέρνησης Τραμπ.

Το δικαστήριο με πλειοψηφία έξι ανώτατων δικαστών έναντι τριών έκρινε ότι η βασική διάταξη του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964, δηλαδή το Άρθρο 7, απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου και ότι όπως προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών από διακρίσεις στην εργασία, προστατεύει επίσης και τα δικαιώματα κάθε ομοφυλόφιλου, λεσβίας και τρανσέξουαλ.

Κατά τη διακυβέρνηση Ομπάμα, η ομοσπονδιακή Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών για την Απασχόληση συμπεριέλαβε στον νόμο για τις διακρίσεις λόγω φύλου και τις διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Αντίθετα, η κυβέρνηση Τραμπ δεν υποστηρίζει τους ΛΟΑΤΚΙ εργαζομένους έναντι των εργασιακών διακρίσεων της ταυτότητας φύλου.

“Σήμερα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει κάποιον, μόνο και μόνο γιατί είναι ομοφυλόφιλος ή τρανς, η απόφαση είναι σαφής”, ο νόμος “το απαγορεύει”, αποφάνθηκαν οι δικαστές.

“Το Δικαστήριο προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι απλώς επιβάλλει τους καταστατικούς όρους, αλλά αυτό είναι παράλογο. Όπως είναι κατανοητό και σήμερα, η έννοια της διάκρισης λόγω του ‘φύλου’ είναι διαφορετική από τη διάκριση λόγω του ‘σεξουαλικού προσανατολισμού’ ή της ‘ταυτότητας φύλου”, έγραψε ο Σάμιουελ Αλίτο -ένας από τους τρεις διαφωνούντες δικαστές.

Εκτιμάται ότι 11,3 εκατομμύρια ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι ζουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Williams της νομικής σχολής UCLA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα