ΑΘΗΝΑ
15:39
|
23.04.2024
Ζηζητήθηκε η τουρκική προκλητικότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσει ο EastMed, δήλωσε ο Νετανιάχου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε στις 10.30 το πρωί, σήμερα Τρίτη 16/6 τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ.

“Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι φυσικοί σύμμαχοι. Οι σχέσεις μεταξύ χωρών βασίζονται σε ιστορικούς δεσμούς δεκαετιών ή και αιώνων” σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ισραηλινή εφημερίδα “Yedioth Ahronoth”, τονίζοντας ότι “η ισχυρή σχέση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ θεμελιώνεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στον πολιτισμό και τα κοινά οράματα. Συνεπώς, πρόκειται για έναν σταθερό δεσμό που υπερβαίνει την πολιτική”.

“Μέλημά μου είναι να καταστεί η Ελλάδα ο ασφαλέστερος προορισμός στην Ευρώπη” σημείωσε αναφορικά με το μέτωπο του τουρισμού επαναλαμβάνοντας ότι “από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της στις περισσότερες μη ευρωπαϊκές χώρες και ότι περιμένει την επανέναρξη των ταξιδιωτικών ροών από το Ισραήλ πολύ σύντομα”.

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ο πρωθυπουργός κάλεσε την γείτονα να εγκαταλείψει τις νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις της και χαρακτήρισε “απαράδεκτη” τη δήλωση της Άγκυρας ότι επιθυμεί να έχει λόγο σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται, τονίζοντας ότι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν στρέφονται κατά οποιασδήποτε χώρας και είναι ανοιχτά σε όλους, με προϋπόθεση την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας.

 “Θεωρούμε ότι η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Ανέφερα στον Πρωθυπουργό τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας. Επίσης αναφερθήκαμε εκτενώς στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη και στην, κατά την άποψή μας, απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Θα επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε επίσης να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή” διευκρίνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση. 

Τέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι χώρες ενωμένες στον αγώνα κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού.

“Η άνοδος της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού αποτελεί πραγματικότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Απαιτείται κατά μέτωπο αντιμετώπιση. Στην Ελλάδα, οι φωνές του λαϊκισμού έχουν χάσει έδαφος και έχουν επικρατήσει η μετριοπάθεια και η λογική (…). Ως Έλληνες, θεωρούμε καθήκον μας τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, τα τραγικά αυτά γεγονότα πρέπει να μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη μας” κατέληξε.

Νετανιάχου: είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσει ο αγωγός EastMed

Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου σημείωσε για το ζήτημα του τουρισμού, ότι πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 1,2 εκατομμύρια Ισραηλινοί και εξέφρασε την ελπίδα ότι αν όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν, οι τουριστικές ροές θα αποκατασταθούν από την 1η Αυγούστου.
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Νετανιάχου τόνισε: “Εχουμε βρει σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα αερίου, όπως και η Κύπρος. Και το σημαντικότερο έργο μας -το οποίο συζητήσαμε επί μακρόν και θα συνεχίσουμε να συζητάμε στη διάρκεια του γεύματος- είναι η διαδρομή του αγωγού αερίου EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη. Θα είναι ο μεγαλύτερου μήκους υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο και είμαστε αποφασισμένοι, όπως συζητήσαμε, να προχωρήσει”

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στη συνέχεια να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς, καθώς και με τον Πρόεδρο του κράτους, Ρεουβέν Ρίβλιν. 

Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν και ο στρατηγικός χαρακτήρας των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η Άμυνα, ο Τουρισμός, η Κυβερνοασφάλεια, η Γεωργία, η Ενέργεια και οι Επιχειρήσεις start up.

Όπως επισημαίνει ο Κώστας Ήσυχος στο kosmodromio.gr η μυωπική αντίληψη και η ατελέσφορη εμμονή των Ελληνικών κυβερνήσεων να αναζητήσουν την “αγκάλη” του Ισραήλ στην αντιπαράθεση της Ελλάδας με την Τουρκία ουσιαστικά εγκλωβίζει, δυσχεραίνει και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την εξωτερική πολιτική της πατρίδας μας σε μεγάλες, άμεσες, (τουλάχιστον) διπλωματικές στρατηγικές ήττες.

Επιπλέον, η Ελλάδα προχωρά σε στενή συμμαχία με το Ισραήλ που συνεχίζει να καταπατά τις διεθνείς αποφάσεις εκδιώκοντας με την βία παλαιστινιακές οικογένειες από της πατρογονικές εστίες του. 

Το πιο άδικο, διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στην ιστορική λήθη. Ιδιαίτερα από την Ελλάδα, που αναζητά και αυτή την εμπέδωση και την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Τρίτη 16 Ιουνίου

  • 10:30-12:00 Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και παράλληλες συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους.
  • 12:15-12:45 Δηλώσεις στα ΜΜΕ.
  • 13:00-15:00 Γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών.
  • 15:15 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον με αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκάντζ.
  • 16:30-17:15 Συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές.

Ακόμα:

  • 17:20-18:15 Επίσκεψη στο Πατριαρχείο και μετάβαση στον Ναό της Αναστάσεως.
  • 18:45-19:15 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Γιάιρ Λαπίντ.

Τετάρτη 17 Ιουνίου

  • 08:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι.
  • 09:15 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν.
  • 10:10 Eπίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος και κατάθεση στεφάνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα