ΑΘΗΝΑ
08:43
|
05.11.2024
Σύμφωνα με το Πεκίνο, οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν Ινδοί στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 20 στρατιώτες του Ινδικού στρατού έχασαν τη ζωή τους σε κατά τη διάρκεια αψιμαχιών στη συνοριακή γραμμή Ινδίας – Κίνας. Αρχικά ο Ινδικός στρατός είχε αναφέρει τον θάνατο δύο στρατιωτών κι ενός αξιωματικού, αλλά εξέδωσε επίσημη δήλωση την Τρίτη, προσθέτοντας ότι δεκαεπτά στρατιώτες που τραυματίστηκαν σοβαρά “εκτέθηκαν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν στο έδαφος μεγάλου υψομέτρου” και υπέκυψαν στις πληγές τους.

Σύμφωνα με το Πεκίνο, οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν Ινδοί στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα και επιτέθηκαν σε Κινέζους συνοριοφύλακες.

Το περιστατικό έλαβε χώρα αργά το βράδυ της Δευτέρας στην κοιλάδα Γκαλβάν, στο Κασμίρ και -σύμφωνα με Ινδικά ΜΜΕ- αυτήν την ώρα αξιωματούχοι των δύο χωρών συσκέπτονται για την αποκλιμάκωση της έντασης. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια που καταγράφονται θύματα σε περιστατικό στη μεθόριο της Ινδίας με την Κίνα.

Η Ινδία έχει αναφέρει απώλειες και από τις δύο πλευρές, χωρίς όμως να μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των Κινέζων που σκοτώθηκαν κατά την συμπλοκή (γίνεται λόγος, πάντως, για τουλάχιστον 43 νεκρούς Κινέζους στρατιώτες). Αντίστοιχης κλίμακας περιστατικά έχουν αναφερθεί κατά μήκος ολόκληρης της συνοριακής γραμμής στο ανατολικό Λεντάκ τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ στις αρχές Μαΐου σημειώθηκε και σύγκρουση μεγαλύτερου μεγέθους, που υποχρέωσε τους Ινδούς αξιωματικούς του στρατού των συνόρων να καλέσουν ενισχύσεις. Έκτοτε, στην περιοχή έχουν μεταφερθεί στρατιωτικά οχήματα και βαρύ πυροβολικό.

“Αυτή είναι ένδειξη καλής θέλησης από το Πεκίνο”, έγραψε ο Hu Xijin, αρχισυντάκτης της κινεζικής εφημερίδας Global Times, προσθέτοντας ότι “η κινεζική πλευρά δεν θέλει τους ανθρώπους των δύο χωρών να συγκρίνουν τον αριθμό των θυμάτων, ώστε να μην ρίξουμε λάδι στη φωτιά”.

“Θέλω να πω στην ινδική πλευρά, μην είστε αλαζόνες και μην περνάτε την αυτοσυγκράτηση της Κίνας για αδυναμία. Η Κίνα δεν θέλει να συγκρουστεί με την Ινδία, αλλά δεν την φοβόμαστε”, πρόσθεσε ο Hu.

Η ένταση στη μεθόριο του Κασμίρ έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα μετά την απόφαση της Κίνας να αναπτύξει το οδικό δίκτυο και να κατασκευάσει αεροδιαδρόμους στη δική της πλευρά των συνόρων.

Πηγή: Russian Times.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα