ΑΘΗΝΑ
19:47
|
19.04.2024
Ρωσογαλλική συμμαχία στο παρά πέντε για την αποτροπή κατάληψης της Σύρτης από τον Σαράτζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολιτική πηγή της Λιβύης ανέφερε ότι σχηματίζεται ρωσογαλλική συμμαχία, με στόχο την αποτροπή της κατάληψης της Σύρτης που πολιορκείται από τις δυνάμεις του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Φάγεζ αλ Σαράτζ.

“Φαίνεται ότι η Γαλλία έχει αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία εναντίον της Τουρκίας και στην πραγματικότητα, εναντίον και των ΗΠΑ”, δήλωσε η πηγή στο The Arab Weekly, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας,

“Ρώσοι και Γάλλοι ενδιαφέρονται από κοινού για την Σύρτη διότι και οι δύο χώρες θέλουν το λιμάνι και τη βάση της Αλ-Καρντάμπια” εξήγησε ο Λίβυος αξιωματούχος.

Οι αναλυτές κρίνουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της αναβολής της προγραμματισμένης συνάντησης στην Τουρκία του Ρώσου υπουργού άμυνας Σεργκέι Σοιγκού και του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, με την επικριτική δήλωση για την παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη που εξέδωσε η γαλλική Προεδρία την Κυριακή.

Η γαλλική Προεδρία επέκρινε την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη τονίζοντας στη δήλωσή της ότι η Τουρκία ακολουθεί ολοένα και πιο επιθετική τακτική στη Λιβύη και παραβιάζει το εμπάργκο όπλων.

“Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο και εκμεταλλεύονται το ΝΑΤΟ. Η Γαλλία δεν μπορεί να μείνει απαθής” κατέληγε η ανακοίνωση.

Η εκτίμηση είναι ότι ο συγχρονισμός των δύο κινήσεων δεν είναι τυχαίος και αποκαλύπτει συντονισμό της τελευταίας στιγμής μεταξύ Μόσχας και Παρισιού κατά της Άγκυρας.

Επιπλέον, αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας τονίζοντας την αυξημένη ένταση μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας, δήλωσε ότι η Γαλλία θα διεξάγει συνομιλίες με μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να συζητήσει τον ολοένα και πιο “απαράδεκτο” ρόλο της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι η Γαλλία και η Ρωσία υποστηρίζουν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Σαράτζ και έχει υπογράψει το αμφιλεγόμενο μνημόνιο συνεργασίας και στήριξης της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμο Τούρκο αξιωματούχο, ανέφερε ότι: “Ρωσία και Τουρκία ανέβαλαν τις συνομιλίες τους για τη Λιβύη λόγω διαφωνίας σχετικά με την τύχη της Σύρτης στην οποία ευρίσκεται ρωσική μισθοφορική δύναμη”.

“Δεν ήταν δυνατόν να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτή τη φάση, καθώς οι δυο πλευρές σε ορισμένα θέματα, δεν έχουν τις ίδιες απόψεις”, διευκρίνισε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες και από τις δύο χώρες συνεχίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Η Τουρκία ήλπιζε να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία παρόμοια με εκείνη που οδήγησε στην ρωσική αποχώρηση από τη δυτική Τρίπολη, προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο αυτής της παράκτιας πόλης που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Άγγυρα, θεωρεί πιθανή την απόσυρση των Ρώσων από τη Σύρτη δεδομένου ότι μπορεί να προσφέρει στη Μόσχα την αεροπορική βάση Αλ-Τζούφρα, που περιγράφεται ως η πιο σημαντική βάση στη Λιβύη, διατηρώντας παράλληλα τη βάση της στην Αλ-Καρντάμπια.

Η Γαλλία, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί την παράδοση της Σύρτης στην Τουρκία και δεν θα δίσταζε να κινηθεί για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον δυνάμεων του LNA στην πόλη, τονίζει το AW.

Η γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης και είναι κοντά στους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Σύρτη έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ΗΠΑ. Η πόλη από τον Ιανουάριο έχει πέσει στα χέρια του LNA.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται μόλις 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και περιμένουν οδηγίες για να προχωρήσουν. “Οι δυνάμεις μας έλαβαν πρόσθετη υποστήριξη (…)σε αυτό το μέτωπο. Με τη βοήθεια του Θεού θα ολοκληρώσουμε τις προετοιμασίες και θα συνεχίσουμε προς τη Σύρτη”, δήλωσε ο διοικητής τους Χουσεϊν αλ Σαλτάτι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα