ΑΘΗΝΑ
09:15
|
22.05.2022
Σύμφωνα με την Ινδία, η Κίνα "επιχειρει μονομερώς να αλλάξει το status quo στην περιοχή".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το τελευταίο 24ωρο, η Κίνα και η Ινδία ανταλλάσσουν κατηγορίες για το θερμό επεισόδιο στη μεθόριο των Ιμαλαΐων που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 20 στρατιωτών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, στις συμπλοκές των Ινδών και των Κινέζων στρατιωτών στην περιοχή του Λαντάκ δεν χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα (η συμφωνία που παραμένη ενεργή ανάμεσα στις δύο χώρες προβλέπει ότι οι συνοριοφύλακες δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα). Οι μάχες λοιπόν δόθηκαν με γκλοπ, μπαστούνια και αυτοσχέδια ρόπαλα από φτιαγμένα από καλάμια μπαμπού και ενισχυμένα με καρφιά.

Η στρατιωτική ηγεσία της Ινδίας ανέφερε απώλειες και από τις δύο πλευρές, αλλά η Κίνα -παρότι επιβεβαίωσε το περιστατικό- δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικές με τα θύματα του επεισοδίου. Στην έκθεση των Ινδών αναφέρεται ότι περισυλλέχθηκαν από το σημείο “τραυματισμένοι στρατιώτες που είχαν εκτεθεί όλη τη νύχτα σε θερμοκρασίες υπό του μηδενών στα υψίπεδα της περιοχής”.

Το περιστατικό ήταν το πρώτο που λαμβάνει χώρα στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ και καταλήγει σε αιματοχυσία και νεκρούς εδώ και τουλάχιστον 45 χρόνια.

Σύμφωνα με την Ινδία, η Κίνα “επιχειρει μονομερώς να αλλάξει το status quo στην περιοχή”, ενώ το Πεκίνο κατηγορεί ευθέως τους Ινδούς στρατιώτες για “επίθεση σε Κινέζους υπαλλήλους”. Παρότι αμέσως μετά το περιστατικό οι στρατιωτικοί ηγέτες των δύο χωρών ήρθαν σε επικοινωνία, δεν έχουν υπάρξει εκατέρωθεν ανακοινώσεις για την εκτόνωση της έντασης.

Τα γεγονότα

Οι συμπλοκές σημειώθηκαν στα απόκρημνα και βραχώδη υψίπεδα που περιβάλλουν την κοιλάδα Γκαλβάν, η οποία απλώνεται ανάμεσα στο Θιβέτ (Κίνα) και το Λαντάκ (Ινδία). Εκεί, σύμφωνα με τα Ινδικά media, στρατιώτες ενεπλάκησαν σε μάχες σώμα με σώμα. Ορισμένοι απ’ αυτούς ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, άλλοι έπεσαν στον γκρεμό ή πνίγηκαν σε σε κάποιο από τα ποτάμια που διατρέχουν την περιοχή.

Αρχικά έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν δύο Ινδοί στρατιώτες κι ένας Ινδός συνταγματάρχης. Αργότερα ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 20, αφού “άλλοι 17 Ινδοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν την ώρα που εκτελούσαν το καθήκον τους υπέκυψαν στα τραύματά τους”.

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι δεν έγινε ανταλλαγή πυρών, αφού “στην περιοχή δεν έχει ακουστεί πυροβολισμός εδώ και 40 χρόνια”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Ινδίας, Ανουράγκ Σριβαστάβα, δήλωσε ότι οι συμπλοκές είναι αποτέλεσμα των “προσπαθειών της Κίνας να αλλάξουν μονομερώς το status quo της περιοχής των συνόρων”.

Το Πεκίνο δεν ανακοίνωσε απώλειες, αλλά έριξε την ευθύνη για το περιστατικό στους Ινδούς στρατιώτες που “διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στην κινεζική πλευρά”.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην Ινδία, με χιλιάδες ανθρώπους να κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις και να εκφράζουν την αγανάκτησή τους καίγοντας κινεζικές σημαίες. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι πιέζεται από την πρώτη στιγμή από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί δημοσίως για το περιστατικό.

Ο Μόντι, που συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με τη συμμετοχή των αρχηγών όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για την Παρασκευή, σχόλιασε το περιστατικό σε τηλεοπτικό μήνυμά του το μεσημέρι της Τετάρτης 17/06:

“Η Ινδία επιδιώκει την ειρήνη, αλλά όταν προκληθεί είναι ικανή να δώσει απαντήσεις και να αντεπεξέλθει σε όλες τις καταστάσεις. Η χώρα μας θα είναι πάντα περήφανη για τους στρατιώτες που έπεσαν πολεμώντας τους Κινέζους”. Στη συνέχεια του μηνύματός του, ο Ινδός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες τους ότι “η θυσία των στρατιωτών δεν έγινε επί ματαίω, αλλά για την ενότητα και την αυτονομία της χώρας”.

Εν τω μεταξύ, σε tweet του, ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ράινατ Σινγκ παραδέχτηκε ότι “Η απώλεια στρατιωτών στο Γκαλβάν είναι οδυνηρή και βαθύτατα ενοχλητική. Οι στρατιώτες μας λειτούργησαν παραδειγματικά, επιδεικνύοντας τη γενναιότητά τους στην πρώτη γραμμή και θυσιάζοντας τις ζωές τους για την υπεράσπιση της τιμής του Ινδικού Στρατού”.

Πηγή: BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα