ΑΘΗΝΑ
20:21
|
23.04.2024
Ο επικεφαλής της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ δήλωσε την Τρίτη ότι οι νέες αμερικάνικες κυρώσεις εναντίον της συριακής κυβέρνησης στοχεύουν στο να λιμοκτονήσουν όχι μόνο τη Συρία,…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο νόμος του Καίσαρα, που υπογράφηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το Δεκέμβριο του 2019, τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις εναντίον της Συριακής κυβέρνησης και όσων συνεργάζονται με τη Δαμασκό.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλλα, δήλωσε την Τρίτη ότι οι νέες αμερικάνικες κυρώσεις εναντίον της συριακής κυβέρνησης στοχεύουν στο να λιμοκτονήσουν όχι μόνο τη Συρία, αλλά και το γειτονικό Λίβανο. Αναφερόμενος στο Νόμο του Καίσαρα, που θα τεθεί σε ισχύ από την Τετάρτη, ο Νασράλλα τον περιέγραψε ως το “τελευταίο όπλο” της κυβέρνησης Τραμπ ενάντια στη Δαμασκό. Δήλωσε, επίσης, ότι πίσω από την πολιτική των ΗΠΑ κρύβεται το Ισραήλ και ότι η Χεσμπολάχ θα κρατήσει τα όπλα της.

“Ο νόμος του Καίσαρα σκοπεύει στο να λιμοκτονήσει το Λίβανο όπως κάνει και τη Συρία. Η Συρία κέρδισε τον πόλεμο…στρατιωτικά, σε όρους ασφάλειας και πολιτικά”, είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας.

Κατηγόρησε επίσης τον Λευκό Οίκο για την ενορχήστρωση μιας κρίσης του συριακού νομίσματος, και υποσχέθηκε ότι οι σύμμαχοι της Συρίας δεν θα φύγουν από το πλευρό της. Κάλεσε την λιβανέζικη κυβέρνηση να μην υποκύψει στο νέο νόμο των ΗΠΑ.

“Οι σύμμαχοι της Συρίας, που στάθηκαν στο πλευρό της κατά τη διάρκεια του πολέμου…δεν θα εγκαταλείψουν τη Συρία ενώπιον οικονομικού πολέμου και δεν θα επιτρέψουν την πτώση της, ακόμα κι αν οι ίδιοι αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες”, δήλωσε.

Ο νόμος του Καίσαρα για την πολιτική προστασία της Συρίας προβλέπει κυρώσεις εναντίον της συριακής κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ και οποιουδήποτε συνεργάζεται με αυτήν, περιορίζοντας έτσι οικονομικά ένα μεγάλο μέρος της συριακής οικονομικής δραστηριότητας. Η κίνηση αυτή επικρίθηκε από την Κίνα και το Ιράν: ο Κινέζος απεσταλμένος στον ΟΗΕ κατήγγειλε ως “απάνθρωπη” την επιβολή νέων κυρώσεων εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Η Τεχεράνη δεσμεύθηκε να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία με τη Συρία υπό το φως των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης από το 2011, όταν έκαναν αρχικά την εμφάνισή τους οι κυρώσεις κατά του Ασάντ. Ο συνεχόμενος πόλεμος προκάλεσε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και μετανάστευση περίπου 12 εκατομμυρίων προσφύγων που εκτοπίστηκαν, η οποία έχει επηρεάσει βαθύτατα την Ευρώπη, τις Βαλτικές χώρες και την Τουρκία. Έκτοτε, οι περιορισμοί έχουν επεκταθεί, και μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνουν 273 άτομα και 70 συριακές οργανώσεις.

Ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ διεξάγει επιχειρήσεις στην χώρα από το 2014, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης του Άσαντ ή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αποσπάσματα από την ομιλία μέσω redfish, με αγγλικούς υπότιτλους

Πηγή: Sputniknews.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα