ΑΘΗΝΑ
23:37
|
18.04.2024
Συζήτηση για τη ρατσιστική βία στο πλαίσιο του ιστορικού κινήματος που συγκλονίζει τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συζητήσει σήμερα στη Γενεύη το ‘καυτό’ θέμα του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, έπειτα από αίτημα αφρικανικών χωρών που προτείνουν τη διεξαγωγή έρευνας για τον “συστημικό ρατσισμό”, κυρίως στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ιστορικού κινήματος που συγκλονίζει τις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό που πατούσε με το γόνατό του επί 9 λεπτά τον λαιμό του.

Ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ αναμένεται να απευθυνθεί μέσω βίντεο στο Συμβούλιο, από το οποίο αποχώρησαν οι ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε χθες μια περιορισμένης έκτασης μεταρρύθμιση των δυνάμεων επιβολής του νόμου με ένα διάταγμα το οποίο απαγορεύει τη χρήση της αμφιλεγόμενης τεχνικής του κεφαλοκλειδώματος, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία κινδυνεύει η ζωή του αστυνομικού.

Τα μέτρα δεν ικανοποίησαν καθόλου τους Αμερικανούς διαδηλωτές που διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος.

Σε ένα σχέδιο ψηφίσματος του κυκλοφόρησε χθες, η ομάδα των αφρικανικών χωρών καταδικάζει “τις ρατσιστικές και βίαιες πρακτικές των δυνάμεων της τάξης εναντίον των Αφρικανών και των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής και του δομικού ενδημικού ρατσισμού του σωφρονιστικού συστήματος, στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου”.

Ζητά τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, διεθνούς επιτροπής έρευνας που σκοπός της θα είναι “να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες” βιαιοτήτων. Τα συμπεράσματά της προβλέπεται να ανακοινωθούν σε ένα χρόνο.

Γελοία χαρακτήρισε την ιδέα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζοντας πως έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για φόνο και συνέργεια σε βάρος και των τεσσάρων αστυνομικών που ενεπλάκησαν στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και πως η Μινεσότα θα επιτρέψει την τηλεοπτική αναμετάδοση της δίκης. “Δεν θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια”, υποστήριξε.

“Όταν οι εθνικές διαδικασίες αποτυγχάνουν συστηματικά, οι διεθνείς διαδικασίες είναι απαραίτητες”, σημείωσε ο Τζον Φίσερ, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτιμώντας πως ο “συστημικός ρατσισμός και η αστυνομική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φθάσει σε σημείο μη επιστροφής”.

Πρέπει “να φέρουμε κοντά την αστυνομία και τις κοινότητες, όχι να τις απομακρύνουμε”, δήλωσε χθες ο Τραμπ, διακηρύσσοντας τη βούλησή του να αποκαταστήσει τον “νόμο και την τάξη” αποτίοντας φόρο τιμής στην οδύνη των οικογενειών των θυμάτων, με τις οποίες είχε ιδιωτική συνάντηση.

Μόνο ένας “πολύ μικρός” αριθμός αστυνομικών διαπράττει υπερβάσεις, επέμεινε.

Η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε το διάταγμα “ανεπαρκές”. Για τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, τα μέτρα αυτά δεν “στέκονται δυστυχώς στο ύψος των δράσεων που είναι απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπιστεί” ο ρατσισμός και η αστυνομική βία που σκοτώνουν “εκατοντάδες Αφροαμερικανούς”.

Οι Δημοκρατικοί περιέλαβαν την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο μπορεί να καταφέρουν να περάσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Σώμα, όχι όμως και στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ομιλητών, η έκτακτη συζήτηση στον ΟΗΕ αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο, Πέμπτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα