ΑΘΗΝΑ
00:59
|
24.04.2024
Η "ανίερη" αποκάλυψη ενέτεινε ακόμη περισσότερο τον διχασμό ανάμεσα στην ορθόδοξη κοινότητα και την τοπική εκκλησία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην ελληνοαυστραλιανή ορθόδοξη κοινότητα μετά το δημοσίευμα της news.com.au που αποκαλύπτει ότι ο ηγέτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, αγόρασε και διαμένει σε νέο υπερπολυτελές διαμέρισμα, αξίας 6,5 εκατ. δολαρίων με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και εκπληκτική θέα στο λιμάνι και την Όπερα του Σίδνεϊ.

Παρά τους ψίθυρους για την “ανίερη” απόκτηση που ακούγονταν από τον Μάρτιο στην ελληνική ορθόδοξη κοινότητα, η αγορά, αρχικά, δεν είχε αποκαλυφθεί καθώς οι πωλητές αρνούνταν να αποκαλύψουν την τιμή πώλησης του χλιδάτου διαμερίσματος.

Η αποκάλυψη του ύψους της δαπάνης, η χλιδή του διαμερίσματος αλλά κυρίως το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια να “φορτωθεί” η αγορά του ακινήτου στον προηγούμενο Αρχιεπίσκοπο, μακαριστό Στυλιανό, εξόργισε τους ομογενείς και ενέτεινε ακόμη περισσότερο τον διχασμό ανάμεσα στην ορθόδοξη κοινότητα και την τοπική εκκλησία, η Μητρόπολη της οποίας ήταν ανέκαθεν πηγή συγκρούσεων και σκανδάλων.

Ο πρωτανηψιός του πρώην Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, Νικόλαος Καλλιούρας θέλοντας να κρατήσει αλώβητη τη μνήμη του Μακαριστού θείου του απέρριψε τους ισχυρισμούς που θέλουν τον πρώην Αρχιεπίσκοπο να εγκρίνει την αγορά του πολυτελούς ακινήτου.

“Είναι αυτονόητο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, κρίνοντας από την προσωπική του πορεία στη ζωή, δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ ένα διαμέρισμα παρόμοιο με αυτό που αγόρασε η Ιερά Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας εννέα μήνες μετά το θάνατό του, ως προσωπική του κατοικία, την πολυτέλεια της οποίας δεν μπορούσε καν να φανταστεί” δήλωσε στην εφημερίδα “Νέος Κόσμος”.

“Η απόφαση για την αγορά του αμφισβητούμενου πολυτελούς διαμερίσματος λέγεται ότι ελήφθη τον Μάρτιο του 2019, συγκεκριμένα σε μια εποχή που ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός μετρά τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Ωστόσο, αφορούσε ένα άλλο, φθηνότερο, μικρότερο και μη πολυτελές διαμέρισμα” διευκρινίζει.

Ωστόσο, τα αρχεία ιδιοκτησίας επιβεβαιώνουν ότι το 3 υπνοδωματίων διαμέρισμα αγοράστηκε έναντι 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων από το Consolidated Trust της Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, με το τέλος χαρτοσήμου, μάλιστα, να ανέρχεται στα 400.000 δολάρια -ποσό που ισοδυναμεί με το κόστος αγοράς ολόκληρου διαμερίσματος σε αρκετές περιοχές της Αυστραλίας.

Επίσης, τα τέλη συντήρησης του διαμερίσματος το οποίο διαθέτει και θυρωρείο ανέρχονται σε τουλάχιστον 20.000 δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με τα αρχεία, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας αγόρασε το διαμέρισμα για τον νέο Αρχιεπίσκοπο στις 20 Δεκεμβρίου 2019.

Σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Έρκολε Παλατσέτι, το ευήλιο οροφοδιαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου διαθέτει κουζίνα με πάγκους από γρανίτη και συσκευές Gaggenau, δάπεδα από λαμπερό παρκέ ψαροκόκαλο, πολυτελή μαρμάρινα μπάνια, γκαρνταρόμπες, βοηθητικούς χώρους, εσωτερική θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και χώρο στάθμευσης για δύο αυτοκίνητα.

Ο Επίτιμος Γραμματέας και έμπιστος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας, Νικόλας Γ. Παπάς, δήλωσε στο news.com.au ότι το διαμέρισμα αγοράστηκε από το Consolidated Trust της Αρχιεπισκοπής ως επίσημη κατοικία του Έλληνα Ορθόδοξου Αρχιεπισκόπου της Αυστραλίας.

Ο πρόεδρος του South Sydney Rabbitohs δήλωσε ότι “την ιδιοκτησία του ακινήτου διατηρεί το Trust και όχι ο Αρχιεπίσκοπος, όπως συμβαίνει και με άλλα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν κατέχει ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία”.

Το Consolidated Trust είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός και διοικείται από πολυμελές διοικητικό συμβούλιο κληρικών και λαϊκών, με πρόεδρο τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο. Κατά το δημοσίευμα, o μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του Trust διασφαλίζει στην Ορθόδοξη εκκλησία εκπτώσεις και φορολογικές απαλλαγές.

Σημειώνεται, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, έφτασε στη χώρα πέρυσι, με τουριστική βίζα, μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού Χαρκιανάκη.

Όπως και να έχει, από την στιγμή που η Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας υπάγεται στο Οικομενικό Πατριαρχείο, είναι λογικό να αναμένονται και από εκεί εξηγήσεις που θα αποκαθιστούσαν την εκκλησιαστική τάξη και την ηρεμία στην ταραγμένη ορθόδοξη κοινότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα