ΑΘΗΝΑ
02:40
|
27.04.2024
Σύμφωνα με όσα καταγράφει ο Μπόλτον, ο Τραμπ ασκούσε εξωτερική πολιτική προς ίδιον όφελος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έναν Τραμπ για τον οποίο η εξωτερική πολιτική είναι απλώς συνέχεια της προσωπικών του επιδιώξεων, σκιαγραφεί ο Τζον Μπόλτον στο βιβλίο του, που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα, και όπου καταγράφει την εμπειρία του από το διάστημα που υπηρέτησε ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου.

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης προδημοσιεύουν αποσπάσματα από το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει ο Μπόλτον, ο Τραμπ ασκούσε εξωτερική πολιτική προς ίδιον όφελος, και θα έπρεπε να ελεγχθεί από το Κογκρέσο και για άλλες περιπτώσεις, πέρα από την Ουκρανία.

House of Cards ο Λευκός Οίκος

Η πιο εντυπωσιακή κατηγορία κατά του Αμερικανού προέδρου είναι πως ζήτησε από τον Σι Τζιπίνγκ η Κίνα να προχωρήσει σε σημαντικές αγορές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, προκειμένου ο Τραμπ το φθινόπωρο να έχει με το μέρος του στις εκλογές τις πολιτείες που παράγουν σόγια και σιτάρι.

Επίσης, ο Μπόλτον αναφέρεται σε περιπτώσεις εταιρειών από την Τουρκία (Halkbank) και την Κίνα (ZTE), για τις οποίες ο Τραμπ επιδίωξε να αποτρέψει τον έλεγχό τους από τις δικαστικές αρχές, προσφέροντας εξυπηρέτηση προς τους ηγέτες των χωρών αυτών.

Σε ότι αφορά την προσωπικότητα του Τραμπ, η μαρτυρία του Μπόλτον δεν είναι καθόλου κολακευτική. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται να αγνοεί ότι η Βρετανία διαθέτει πυρηνικά όπλα και ρωτάει να μάθει αν η Φινλανδία είναι επαρχία της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Μπόλτον, ακόμα και οι πλέον έμπιστοι συνεργάτες του Τραμπ τον χλευάζουν πίσω από την πλάτη του.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο φέρεται να εξομολογείται στον Μπόλτον, και μάλιστα γραπτώς, πως ο πρόεδρος “είναι ψευταράς” (“He is so full of shit”).

Ο Τζον Μπόλτον συγκαταλέγεται στα γεράκια της Ουάσιγκτον. Ήταν υποστηρικτής της εισβολής στο Ιράκ, και προτρέπει τις ΗΠΑ να επιτεθούν στον Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Παραιτήθηκε, ή απολύθηκε σύμφωνα με τον Τραμπ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αντίδραση Τραμπ: O Μπόλτον είναι ψεύτης και ξοφλημένος

Στην επίθεση πέρασε αμέσως μετά τα δημοσιεύματα ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας τον Τζον Μπόλτον “ψεύτη” και “ξοφλημένο” σε συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη στην Wall Street Journal.

Ωστόσο, δεν αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Μπόλτον αλλά αρκέστηκε στην υπεράσπιση της διαχείρισής του αναφέροντας ότι “κανένας δεν υπήρξε σκληρότερος από εμένα στη Ρωσία ή την Κίνα”.

“Ήταν ένας μισοτελειωμένος άνθρωπος, του έδωσα μια ευκαιρία… Αυτά είναι υψηλής διαβάθμισης απόρρητες πληροφορίες και δεν είχε την έγκριση (να τα δημοσιεύσει)” δήλωσε επίσης, σε συνέντευξή του στο Fox News κατηγορώντας τον Μπόλτον ότι “παραβίασε τον νόμο”.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον ρεπουμπλικανό βουλευτή Λάιτχαϊζερ, ο οποίος προσπάθησε να διαψεύσει τα περί βοήθειας επανεκλογής του από τον Σι Τζιανπίνγκ.

Προς το παρόν, ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, βρίσκεται αντιμέτωπος με ομοσπονδιακή αγωγή, μέσω της οποίας γίνεται προσπάθεια να αποτραπεί η έκδοση του βιβλίου, με την κατηγορία ότι αποκαλύπτει απόρρητες πληροφορίες για τις οποίες ο Μπόλτον είχε υπογράψει συμφωνητικό εμπιστευτικότητας.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του Μπόλτον αντικρούει τις κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι είναι πρόσχημα του Λευκού Οίκου για να απαγορεύσει την έκδοση του βιβλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Celebrities στα εστιατόρια

Όταν δεν πολιτεύονται και βγαίνουν για φαγητό, οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, οι σερβιτόροι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα.

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τι θα ζυγίσει την ψήφο στις Ευρωεκλογές; Πλημμυρίδα εξώσεων, αύξηση ενοικίων, αντικειμενικών αξιών. Ισπανοί και Πορτογάλοι νιώθουν πως η καθημερινότητα διαψεύδει τις προβλέψεις των Βρυξελλών.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα