ΑΘΗΝΑ
07:52
|
14.05.2024
Κλιμακώνεται η διαμάχη ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία με αφορμή το Λιβυκό ζήτημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλιμακώνεται η διαμάχη ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία με αφορμή το Λιβυκό ζήτημα μετά τις σκληρές δηλώσεις του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών και τις κατηγορίες ότι γαλλική φρεγάτα δέχθηκε εξαιρετικά επιθετική ενέργεια από τουρκικά πλοία.

Η Τουρκία από την πλευρά της, απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες του Παρισιού σύμφωνα με τις οποίες ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε πρόσφατα στόχο ενός “εξαιρετικά επιθετικού” ελιγμού από τουρκικές φρεγάτες στη Μεσόγειο.

“Είναι προφανές πως οι κατηγορίες αυτές (…) είναι αβάσιμες’, δήλωσε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, κατηγορώντας μάλιστα το γαλλικό πλοίο για “επικίνδυνο και με μεγάλη ταχύτητα ελιγμό”.

Την Τετάρτη, το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι μια γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα φορτηγού πλοίου που θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, αποτέλεσε αντικείμενο μιας “εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας” εκ μέρους τουρκικών πλοίων.

Το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν “πολύ σοβαρό”, ανέφερε ότι τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν τη γαλλική φρεγάτα “τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών”.

Ο Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε την κατηγορία αυτή, λέγοντας πως τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους “ως μέτρο ασφαλείας” για να “παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση”.

“Καμία στιγμή το ραντάρ δεν άναψε τα φώτα” στο γαλλικό πλοίο, επέμεινε, προσθέτοντας πως το τελευταίο δεν επιδίωξε να εγκαθιδρύσει επαφή με τις τουρκικές φρεγάτες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τουρκικά πλοία είχαν ανεφοδιάσει μάλιστα, πριν από το επεισόδιο, με καύσιμα την ίδια γαλλική φρεγάτα.

“Λυπούμαστε που βλέπουμε ότι αυτό το συμβάν εξελίχθηκε με τρόπο αντίθετο προς το πνεύμα φιλίας και συμμαχίας”, συνέχισε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τουρκία κοινοποίησε εικόνες του περιστατικού στο ΝΑΤΟ.

Το επεισόδιο πυροδοτεί ακόμη περισσότερο την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή το Λιβυκό ζήτημα ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι.

Στη Λιβύη, η Άγκυρα υποστηρίζει στρατιωτικά την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του Φάγεζ αλ Σάρατζ απέναντι στις αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται κυρίως από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Γαλλία, αν και το αρνείται δημόσια, θεωρείται ότι υποστηρίζει τον Χάφταρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα