ΑΘΗΝΑ
03:28
|
27.04.2024
Η Mars Inc., αλλάζει το λογότυπό της καθώς έχει επικριθεί για διαιώνιση φυλετικών στερεοτύπων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κίνημα κατά του ρατσισμού που σαρώνει στις ΗΠΑ μετά τον αποτρόπαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, προκαλεί ριζικές αλλαγές και στο πολυεθνικό “επιχειρείν”.

Έτσι, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ρυζιού Uncle Ben’s, Mars Inc., σχεδιάζει να αλλάξει την ταυτότητα της μάρκας του ρυζιού και είναι μία από τις πολλές εταιρείες τροφίμων που πρόκειται να αναθεωρήσουν λογότυπα και συσκευασίες καθώς έχουν επικριθεί εδώ και καιρό για τη διαιώνιση φυλετικών στερεοτύπων.

Σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της εταιρείας την Τετάρτη, η Mars Inc., ανακοινώνει ότι “τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξελιχθεί η μάρκα του Uncle Ben, συμπεριλαμβανομένης και της οπτικής ταυτότητάς της”.

Σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο, το όνομα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1946 και αναφέρεται σε έναν μαύρο αγρότη γνωστό ως θείο Μπεν, ο οποίος διακρίθηκε στην καλλιέργεια ρυζιού.

Ωστόσο, ο άνθρωπος που απεικονίζεται στο λογότυπο είναι “ένας αγαπημένος σεφ του Σικάγου και σερβιτόρος που ονομάζεται Φρανκ Μπράουν” όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Η αλλαγή στην ταυτότητα του θρυλικού ρυζιού της αμερικανικής εταιρείας εμπεριέχει μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο, καθώς έχει συνδεθεί το συγκεκριμένο προϊόν με το πρόσωπο και το όνομα του δημοφιλούς “θείου”.

Καθώς όμως η λέξη θείος/θεία υπενθυμίζει ότι κάποτε οι λευκοί του Νότου αποκαλούσαν έτσι τους μαύρους ηλικιωμένους, επειδή δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν γι’ αυτούς τις λέξεις “κύριος” και “κυρία”, η αλλαγή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των εξελίξεων μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

“Ακούμε τις φωνές των καταναλωτών, ειδικά της μαύρης κοινότητας και τη φωνή των συνεργατών μας σε όλο τον κόσμο και στεκόμαστε με αλληλεγγύη στη μαύρη κοινότητα, τους συνεργάτες μας και τους εταίρους μας στη μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη” ξεκαθαρίζει η εταιρεία.

Την ίδια στιγμή, και άλλες εταιρείες αποσύρουν δημοφιλή λογότυπα που χαρακτηρίζονται ρατσιστικά. Έτσι, η εταιρεία Quaker Oats αποφάσισε για τους ίδιους λόγους να αποσύρει το λογότυπο της Θείας Τζενίμα (Aunt Jenima).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα