ΑΘΗΝΑ
16:51
|
23.09.2023
Αρνείται ότι όλα τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι η "Ελλάδα ζει μέσα σε ένα όνειρο".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εμπρηστικές δηλώσεις εξαπέλυσε εναντίον την Ελλάδας σχετικά με το Αιγαίο, τις ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNTürk.

Η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα όνειρο

Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη. Αυτός είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Κι ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο”, δήλωσε

Συνεχίζοντας, έδειξε για ακόμη μια φορά τους γνωστούς χάρτες με την “τουρκική υφαλοκρηπίδα” η οποία εκτείνεται από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο:

“Αν προσέξετε, κοιτάξτε αυτή τη γραμμή, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα. Όπως λέει και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 (ν.μ.), όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός”.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για τις ΑΟΖ στο Ιόνιο, επανέλαβε ότι ούτε η Ελλάδα αναγνώρισε υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Ιονίου, “μια θέση που επικροτεί ουσιαστικά τη θέση της Άγκυρας” είπε.

Αν θέλει συμφωνία το Ισραήλ, να ακυρώσει την συμφωνία με την Κύπρο

Σχετικά με την Κυπριακή ΑΟΖ και την τριμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι “το Ισραήλ αν θέλει να κάνει μία συμφωνία, όπως αυτή που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με την ελληνο-κυπριακή πλευρά. Τι λέγαμε; Χωρίς την Τουρκία, καμία φόρμουλα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό το αποδείξαμε με τις γεωτρήσεις και τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Το δείξαμε τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Συζητήσαμε πώς μπορούμε να μοιραστούμε τον πλούτο της Λιβύης

Για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τρίπολη, ξεκαθάρισε ότι “πήγαμε να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε άλλες σχέσεις με τη Λιβύη. Έχουμε μια συμφωνία για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να μοιραστούμε αυτόν τον πλούτο. Έχουμε οικονομική συνεργασία. Συζητήσαμε το κατά πόσο οι εταιρείες μας μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές που έχουν σταθεροποιηθεί. Συζητήσαμε όλες τις πτυχές της οικονομίας”.

Επίσης όσον αφορά στις κατασκευαστικές τουρκικές εταιρείες που στοχεύουν να επιστρέψουν στη Λιβύη τόνισε ότι “Είναι κακό για τις εταιρείες μας να αναλάβουν έργα στη Λιβύη στη βάση του win win; Υπάρχουν πολλές πετρελαιοπηγές στη Λιβύη. Για ποιον είναι επιβλαβές εάν οι εταιρείες μας συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας, προς όφελος του λαού της Λιβύης εκεί; Δεν είμαστε αποικιοκράτες, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε. Η τήρηση των συμφερόντων μας εκεί δεν πρέπει να ερμηνεύεται διαφορετικά. Μιλήσαμε για όλα τα θέματα μέσα σε 1 ημέρα. Πραγματοποιήσαμε εκτενείς και παραγωγικές συζητήσεις”.

Τέλος σε σχέση με την Ιταλία και την ακύρωση της επίσκεψης του ιταλού ομολόγου του δήλωσε: “ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών θα ερχόταν την Τετάρτη, αλλά πήγαμε στη Λιβύη και το αναβάλαμε. Θα είμαστε μαζί του και θα μιλήσουμε για το χαρτοφυλάκιο της Λιβύης.

Τα τεκταινόμενα στα βόρεια της Λιβύης επηρεάζουν πολύ περισσότερο την Ιταλία και τη Μάλτα. Βλέπουμε την αρνητική στάση της Γαλλίας, αλλά η Ιταλία συναντά όλες τις πλευρές κρατώντας ισορροπίες. Δεν σκέφτεται διαφορετικά από εμάς σχετικά με την πολιτική ενοποίηση της Λιβύης. Πρέπει επίσης να αναθερμάνουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Η οικονομία όλων επηρεάστηκε από τον κορονoϊό” εξήγησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα