ΑΘΗΝΑ
14:35
|
28.01.2022

Τις διακρίσεις που υποφέρουν στο Νεπάλ οι ντάλιτ, γνωστοί και ως ανέγγιχτοι, έφερε στο φως η δολοφονία ενός 21χρονου που σχεδίαζε να κλεφτεί με την […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις διακρίσεις που υποφέρουν στο Νεπάλ οι ντάλιτ, γνωστοί και ως ανέγγιχτοι, έφερε στο φως η δολοφονία ενός 21χρονου που σχεδίαζε να κλεφτεί με την 17χρονη φίλη του μέλος ανώτερης κάστας.

Οι ντάλιτ, ως η κατώτερη κάστα, ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας αν και αποτελούν πάνω από το 13% του πληθυσμού του Νεπάλ. Συχνά δεν τους επιτρέπεται η είσοδος σε δημόσιους χώρους που συχνάζουν Ινδουιστές της ανώτερης κάστας ενώ απασχολούνται σε δουλειές που θεωρούνται βρώμικες ή επικίνδυνες.

Μόνο το 2020 ως τώρα η ΜΚΟ Nepal Monitor έχει καταγράψει 33 περιπτώσεις με ντάλιτ θύματα βίας ή διακρίσεων. Το 2019 τα περιστατικά είχαν ανέλθει σε 84.

Οι ντάλιτ βλέπουν στο κίνημα Black Lives Matter για το ρατσισμό και τη βία που υφίστανται οι Αφροαμερικανοί όχι ομοιότητα, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά διαφορά. Ενώ στην Αμερική υπάρχουν λευκοί που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και συμπαραστέκονται στον αγώνα των μαύρων, στο Νεπάλ οι ντάλιτ είναι μόνοι τους.

Για τις άλλες κάστες οι διακρίσεις είναι ένα πρόβλημα των ντάλιτ. Για το κράτος και τα δικαστήρια δεν υπάρχει θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αστυνομία συχνά καταγράφει τις καταγγελίες για εγκλήματα εις βάρος των ντάλιτ σαν ατυχήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα