ΑΘΗΝΑ
06:31
|
27.04.2024
Η Μέρι Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν η νεότερη αλλά και η πρώτη μαύρη γυναίκα που κατέλαβε αυτό το αξίωμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανώτερη αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ υπέβαλε χθες Πέμπτη την παραίτησή της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς αντίδραση του προέδρου στο κίνημα κατά του ρατσισμού που συνταράσσει τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

“Τα σχόλια και οι πράξεις του προέδρου όσον αφορά τη φυλετική αδικία και τους μαύρους αμερικανούς είναι διαμετρικά αντίθετα από τις βασικές αξίες και πεποιθήσεις μου”, δήλωσε στην επιστολή παραίτησής της, η Μέρι Ελίζαμπεθ Τέιλορ, 30 ετών, βοηθός υφυπουργός αρμόδια για κοινοβουλευτικά θέματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αντίγραφο της επιστολής παραίτησης που υπέβαλε προς τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, δημοσίευσε η εφημερίδα The Washington Post.

Η Τέιλορ ήταν η νεότερη αλλά και η πρώτη μαύρη γυναίκα που κατέλαβε το αξίωμα αυτό.

Η παραίτησή της είναι η πρώτη ανώτερου ή ανώτερης αξιωματούχου της κυβέρνησης Τραμπ που συνδέεται άμεσα με το ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων και των διαδηλώσεων που συκλονίζουν τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επικριθεί έντονα για τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών αντιρατσιστικών διαμαρτυρικών και κυρίως για τη χρήση δαρκρυγόνων από την αστυνομία, την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας και τις απειλές καταστολής των κινητοποιήσεων με τον στρατό.

Η ομάδα που διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου εξάλλου προγραμμάτισε μια μεγάλη συγκέντρωση την ημέρα που εορτάζεται η κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ, την «Juneteenth» (19η Ιουνίου), στην Τάλσα, στην Οκλαχόμα, όπου το 1921 εκτυλίχθηκε και αποσιωπήθηκε για χρόνια μια από τις χειρότερες ρατσιστικές σφαγές στην ιστορία των ΗΠΑ.

 Η συγκεκριμένη επιλογή εκλήφθηκε ως πρόκληση, γεγονός που ανάγκασε τον Τραμπ να ανακοινώσει πως αποφάσισε η προεκλογική του εκδήλωση να γίνει τελικά μία ημέρα αργότερα, την 20ή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα