ΑΘΗΝΑ
10:54
|
20.04.2024
Θύελλα αντιδράσεων στο δημοσιογραφικό τερέν και στην ισραηλινή κοινότητα από το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σάλος έχει προκληθεί στο δημοσιογραφικό τερέν και την ισραηλινή κοινότητα της Ελλάδας από το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο “Πόσο κοστίζει ο Μωυσής”.

Τόσο ο πρώην πρόεδρός της Μίνος Μωυσής, όσο και ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Radio North 98 Ευάγγελος Μωυσής καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ (ο πρώτος με ανάρτηση και ο δεύτερος με εξώδικη δήλωση) να το αποσύρει και να ζητήσει συγγνώμη καθότι προάγει τον ρατσισμό και αναπαράγει “στερεοτυπικό αντισημιτικό περιεχόμενο” αφήνοντας “πονηρά υπονοούμενα” που καταναλώνονται “εύκολα από το λαϊκό θυμικό”.

Σημειώνεται ότι στο κεντρικό μήνυμα του σποτ που αναφέρει ότι “οι ειδήσεις αγοράζονται!” αντέδρασε σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος με την ΕΣΗΕΑ να στέλνει επιστολή στον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του “ΣΥΡΙΖΑ” Πάνο Σκουρλέτη και την ΠΟΕΣΥ να ακολουθεί.

Σε νέα ανάρτησή του ο κ. Μωυσής, επανέρχεται στηλιτεύοντας την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για τον (Εβραίο) Μωυσή (Κυριάκο Μητσοτάκη) που “είναι έτοιμος να χειραγωγήσει, να επηρεάσει και να κατευθύνει τον αφελή λαό εκεί που τα αφεντικά υποδεικνύουν..”.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μωυσή αναφέρει τα εξής:


“Η τέταρτη από τις δέκα εντολές που υπαγόρευσε ο Θεός στον Μωυσή, ζητάει τον σεβασμό της αργίας του Σαββάτου και την αποχή από οποιαδήποτε απασχόληση. “…τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου…”. Παραβαίνω την εντολή αισθανόμενος την εσωτερική ανάγκη να πω δυο λόγια για το τηλεοπτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο “Πόσο κοστίζει ο Μωυσής ;” και κατάληξη “…μην καταπίνεις τον Μωυσή αμάσητο”.

Το σποτ παραπέμπει σε κλασικό στερεότυπο αντισημιτισμού

Για να ξεκαθαρίσω από την αρχή την άποψη μου. Ανεξάρτητα από την πολιτική του στόχευση, το σποτ παραπέμπει σε κλασικό στερεότυπο αντισημιτισμού. Ο Μωυσής, που για τις ανάγκες του σποτ ενδύεται τον δημοσιογράφο ή τα ΜΜΕ ή τον ΠΘ, είναι φιλάργυρος, εξαγοράσιμος και διαθέσιμος να μεταφέρει στο λαό του ο,τιδήποτε, αρκεί να πέφτει το παραδάκι από το αφεντικό του. Όλα τα αγοράζει το χρήμα όταν πέφτει, και πάντα υπάρχει ένας Μωυσής για να αλλοτριωθεί από αυτό. Άμεσα λοιπόν, ούτε καν τα προσχήματα δεν τηρήθηκαν, γίνεται η σύνδεση : Ο (Εβραίος) Μωυσής που για το χρήμα τα πάντα είναι έτοιμος να κάνει, να χειραγωγήσει, να επηρεάσει, να κατευθύνει τον αφελή λαό εκεί που τα αφεντικά υποδεικνύουν.

Το σποτ παρασύρεται στη μοντέρνα στρατηγική των αντισημιτών η οποία υπαγορεύει συνήθως απομάκρυνση από τα απ´ευθείας χτυπήματα που δεν είναι comme il faut. Προτιμάει την υιοθέτηση και προαγωγή στερεοτύπων που αφήνουν πονηρά υπονοούμενα και καταναλώνονται πιο εύκολα από το λαϊκό θυμικό. Παράλληλα προστατεύουν και τους δημιουργούς τους που, αν υπάρχουν αντιδράσεις, επικαλούνται την υπερβολή και την υπέρ-ευαισθησία των αντιδρούντων, συνήθως προβάλλοντας και το δικό τους άμεμπτο και άσπιλο παρελθόν για ζητήματα ρατσισμού και αντισημιτισμού. Πάρα πολλά τα παραδείγματα.

Όπως έχω πει αρκετές φορές, η κατοχυρωμένη συνταγματικά ελευθερία της γνώμης και έκφρασης δεν μπορεί να λειτουργεί ως κάλυμμα της αυθαιρεσίας και της προσβολής της αξιοπρέπειας όσων κρίνουν ότι θίγονται. Και δεν μπορεί να αφήνει στο απυρόβλητο ούτε ηλίθιους δήθεν δημιουργούς, όπως αυτοί του σποτ, ούτε πολύ περισσότερο εκείνους που κινούνται από πρόθεση να κρατούν ζωντανά επικίνδυνα φαινόμενα που προκαλούν οποιασδήποτε μορφής διαχωρισμούς στην κοινωνία. Ακόμα και στην περίπτωση που άλλος ήταν ο σκοπός τους.

Να το αποσύρει και να ζητήσει συγγνώμη

Το σποτ, από την υπέρ-προβολή του έκανε ήδη ζημιά στην κατεύθυνση αυτή της αναπαραγωγής των στερεοτύπων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντανακλαστικά πρέπει να το αποσύρει και να ζητήσει και συγνώμη για το στερεοτυπικό αντισημιτικό περιεχόμενο του. Φαντάζομαι βέβαια ότι από Δευτέρα θα υπάρξουν και οι ανάλογες αντιδράσεις της ΕΣΗΕΑ και θα περίμενα μέσα σ´αυτές να δω και αυτή τη διάσταση. Όπως θα περίμενα και από την Εκκλησία να αντιδράσει μια και η λοιδωρία του Μωυσή, ως φιλάργυρου εντολοδόχου, θίγει και τον Χριστιανισμό. Όπως αναμένω να υπάρξει καταδίκη και από σειρά Οργανώσεων, Φορέων και προσωπικοτήτων που τάσσονται υπέρ του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας.

Ένας μεγαλοφυής δημιουργός του 16ου αιώνα, ο Σαίξπηρ, πατώντας πάνω σε εύφορο έδαφος της εποχής, κατασκεύασε το στερεότυπο του φιλάργυρου και αιμοδιψούς Εβραίου με τον Σάιλοκ στον Έμπορο της Βενετίας. Η παγκόσμια βιβλιογραφία έχει χιλιάδες λήμματα για το πόσο κόστισε αυτό το στερεότυπο στη διαχρονική εξέλιξη του αντισημιτισμού. Ας μην επιτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ να “κοστίσει ο Μωυσής”.

Εξώδικος δήλωση από τον Ευάγγελο Μωυσή

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ίδιο σποτ ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Radio North 98 Ευάγγελος Μωυσής, επέδωσε εξώδικη δήλωση- διαμαρτυρία προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και προς τον Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνο Σκουρλέτη με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος και με κύριο αίτημα την απόσυρση του απαράδεκτου spot με τίτλο “πόσο κοστίζει ο Μωυσής”.

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Βόρειος Αντίκτυπος”, τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Το spot του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο ‘Πόσο Κοστίζει ο Μωυσής’ και την προτροπή ‘στην εποχή που οι ειδήσεις αγοράζονται μην καταπίνεις αμάσητο τον Μωυσή’ -παρά τα όσα προσπάθησε η Κουμουνδούρου να ισχυριστεί δεν έχει κανένα στοιχείο σάτιρας. Αφενός διότι τσουβαλιάζει όλους τους δημοσιογράφους, και μας κατηγορεί ότι είμαστε εξαγορασμένοι από την κυβέρνηση. (…) Επειδή δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι οι θεατές του spot να γνωρίζουν ή να μαντεύουν τον συνειρμό που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη χρήση και αναφορά του ονόματος Μωυσής, αποδεικνύεται πως οι φαινομενικά αστείες συμπτώσεις, μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις. (…)

Ωστόσο, επειδή ως δημοσιογράφος και ως Μωυσής -που ασφαλώς νιώθω διπλά προσβεβλημένος, επαγγελματικά και προσωπικά- έχω διπλό έννομο συμφέρον να προβώ βάσιμα σε νομικές ενέργειες, θεώρησα καθήκον μου να κάνω το απλούστερο νομικά υποστηριζόμενο βήμα, για την απόσυρση του κατάπτυστου spot και την δημόσια συγγνώμη προς εμένα και όλους τους συναδέλφους.

Γνωρίζω τη δήλωση του κ. Σκουρλέτη με την οποία επιχειρείται να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για το τσουβάλιασμα όλων των δημοσιογράφων. Τη θεωρώ ειλικρινούς αφετηρίας, πλην όμως, ανεπαρκή και τελικά ακυρωμένη, από την παραμονή του εν λόγω spot στην κυκλοφορία. Αναγνώριση του λάθους, χωρίς απόσυρση και διόρθωση του λάθους, ακυρώνεται από την διαιώνισή του”.

Αλήτες, Ρουφιάνοι, Δημοσιογράφοι

Για ομερτά που προστατεύει δημοσιογράφους στο όνομα κάποιας υποτιθέμενης συναδελφικής αλληλεγγύης κατηγορεί την ΕΣΗΕΑ ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου δημοσιογράφος με το άρθρο του στο info-war.gr, “Ένα είναι το σύνθημα που όλους τους ενώνει… Αλήτες, Ρουφιάνοι, Δημοσιογράφοι”. Στο ίδιο άρθρο https://info-war.gr/ena-einai-to-synthima-poy-oloys-toys-eno/στηλιτεύει την κατηγορία περί αντισημιτισμού που χρησιμοποίησε ο Μίνος Μωυσής κρίνοντας ότι “ορισμένοι” χρησιμοποιούν την κατηγορία του αντισημιτισμού για να επιτεθούν σε ανθρώπους με τους οποίους διαφωνούν πολιτικά…

Πιο συγκεκριμένα σχολιάζει:

“Το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι ο έλεγχος της εξουσίας. Όχι μόνο της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας. Κάθε εξουσίας. Συνεπώς και της δημοσιογραφικής εξουσίας.

Όσοι δεν ζήτησαν τους τελευταίους μήνες την άμεση δημοσιοποίηση της λίστας των χρημάτων που δόθηκαν σε κάθε μέσο ενημέρωσης, δεν ασκούν ελέγχο σε αυτή την εξουσία και συνεπώς δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Όσοι δεν διαχώρισαν έγκαιρα τη θέση τους από τη σαπίλα του χώρου έχασαν το δικαίωμα να προσβάλλονται από τη “συλλήβδην” κριτική εναντίον των δημοσιογράφων.

Αν μας ενοχλεί το σύνθημα Αλήτες, Ρουφιάνοι, Δημοσιογράφοι θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή τη στιγμή απηχεί τις απόψεις του 80% του πληθυσμού. Και αν η πρώτη μας αντίδραση είναι να θιγόμαστε όταν μας το φωνάζουν μάλλον κάνουμε λάθος δουλειά, γιατί καλύπτουμε μια κοινωνία την οποία δεν κατανοούμε, ή κάνουμε ότι δεν κατανοούμε.

ΥΓ 1 Θεωρώ ότι το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα χαμηλής αισθητικής και πολιτικά προβληματικό καθώς δεν διαχωρίζει τα διαφορετικά επίπεδα ευθύνης στο χώρο της ενημέρωσης.

ΥΓ 2 Το πιο επικίνδυνο σχόλιο για το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αναπαρήγαγαν μαζικά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, έγινε από τον Μίνο Μωυσή, επιχειρηματία και πρώην πρόεδρο της ισραηλιτικής κοινότητας.

Ο Μωυσής κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για αντισημιτισμό γιατί σατιρίζει τον χαρακτηρισμό “Μωυσής” που δόθηκε στον πρωθυπουργό από το Liberal.gr. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι το σποτ αναπαράγει την στερεοτυπική απεικόνιση των Εβραίων σαν φιλάργυρων αφού συνδέει το όνομα του Μωυσή με τα 50ευρα που πέφτουν από τον ουρανό. Από τα σχόλιά του στο Facebook προκύπτει ότι ο Μίνος Μωυσής ήταν ενήμερος για το συγκεκριμένο σχόλιο από το Liberal και συνεπώς γνώριζε ότι η αναφορά που γίνεται στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ σατίριζε το σχόλιο και μόνο.

Η κατηγορία περί αντισημιτισμού, δηλαδή, δεν οφείλεται σε άγνοια αλλά αποτελεί συνειδητή επιλογή. Με την κριτική του επιβεβαίωσε με πόση ευκολία ορισμένοι χρησιμοποιούν την κατηγορία του αντισημιτισμού για να επιτεθούν σε ανθρώπους με τους οποίους διαφωνούν πολιτικά (το παράδειγμα της επίθεσης που δέχθηκε o Τζέρεμι Κόρμπιν ο  στην Αγγλία είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο των τελευταίων ετών). Σε μια περίοδο που οι φριχτές αντισημιτικές επιθέσεις αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, η εργαλειοποίηση του όρου “αντισημιτισμός” για μικροπολιτικά οφέλη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς αποπροσανατολίζει και εν τέλει αφήνει στο απυρόβλητο τους πραγματικούς αντισημίτες. Η άσκοπη χρήση του όρου αντισημίτης είναι εν τέλει βαθιά αντισημιτική.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ

“Σε μια εποχή που έχει εξαφανιστεί η σάτιρα από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ (τυχαίο;).

Σε μια εποχή που έχει εξαφανιστεί ο πλουραλισμός (καθόλου τυχαίο).

Η ΕΣΗΕΑ δείχνει επιλεκτική ευαισθησία  στη σάτιρα ενός σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην επικίνδυνη για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία φαιδρότητα της εν κρυπτώ χρηματοδότησης ανύπαρκτων μέσων από την κυβέρνηση.

Μακάρι να επεδείκνυε τα ίδια αντανακλαστικά όταν εκβιάζονταν και απολύονταν δημοσιογράφοι επειδή δεν εξυμνούσαν το καθεστώς Μητσοτάκη.

Παρόλα αυτά, θα περιμένουμε από την ΕΣΗΕΑ να απαιτήσει μαζί μας να δώσει η κυβέρνηση τώρα στο φως τη λίστα με τα ποσά που έδωσε στα ΜΜΕ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα