Σύρος γιατρός συνελήφθη στη Γερμανία, με τις τοπικές αρχές να τον θεωρούν ύποπτο για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη χώρα καταγωής του.
Ο ύποπτος (αναφέρεται ως Αλάα Μ), κατηγορείται ότι “βασάνισε έναν κρατούμενο σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις” το 2011, σε φυλακή της πόλης Χομς που υπάγεται στη διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας. Οι γερμανικές αρχές τον συνέλαβαν την Παρασκευή στην πόλη Έσε και έκτοτε ο ύποπτος βρίσκεται προφυλακισμένος.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες που του απηύθυνε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ο Αλάα Μ κλήθηκε να βοηθήσει ως γιατρός έναν άνδρα που υπέστη επιληπτική κρίση στο κρατητήριο, μετά τη σύλληψή του επειδή συμμετείχε σε πορεία διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος. Αντί για βοήθεια, ο Αλάα Μ χτύπησε τον κρατούμενο με έναν πλαστικό σωλήνα. “Ακόμα και αφότου βρέθηκε ανυπεράσπιστος στο έδαφος, συνέχισε να τον χτυπά, ενώ στο τέλος τον κλώτσησε βίαια”, παρατηρεί ο εισαγγελέας.
Την επόμενη μέρα, ο Αλάα Μ κι ένας ακόμα γιατρός ξυλοκόπησαν εκ νέου τον άνδρα, ο οποίος στην πορεία κατέληξε, με την αιτία του θανάτου του να παραμένει άγνωστη. Σύμφνωα με το περιοδικό Spiegel, η οικογένεια του θύματος παρέλαβε το πτώμα του καταματωμένο, με πληγές στο πρόσωπο και τρύπες στο κρανίο.
Ο Αλάα Μ εγκατέλειψε τη Συρία στα μέσα του 2015 και μετακόμισε στη Γερμανία, όπου βιοπορίζεται ως γιατρος.
Ο εμφύλιος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 380.000 ανθρώπους κι έχει οδηγήσει σε εκπατρισμό περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας. Περίπου 700.000 πρόσφυγες από τη Συρία μετέβησαν στη Γερμανία από την αρχή του πολέμου και πολλοί έχουν καταγγείλει ότι στη χώρα πλέον βρίσκονται πολλοί βασανιστές του καθεστώτος Άσαντ.
Η πρώτη υπόθεση για βασανισμούς διενεργούμενους από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ άνοιξε στη Γερμανία τον Απρίλιο, με τους υπόπτους να συλλαμβάνονται κατόπιν υποδείξεων των θυμάτων τους. Οι κατηγορούμενοι είναι δύο πρώην πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας που δικάζονται με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, οι οποίες επιτρέπουν σε τρίτο κράτος να απευθύνει κατηγορίες όταν πρόκειται για υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Την περασμένη εβδομάδα επτά Σύροι (τέσσερις γυναίκες και τρεις άνδρες) κατέφυγαν στις γερμανικές αρχές καταγγέλλοντας ότι υπέστησαν βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση σε κέντρα κράτησης στη Δαμασκό, το Χαλέπι και τη Χάμα, στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2011 ως τον Αύγουστο του 2013.
Το Παρατήριο για ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία εκτιμά ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από βασανιστήρια ή λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στις κυβερνητικές φυλακές της χώρας. Ταυτοχρόνως, χιλιάδες ακόμα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο ίδιο διάστημα στις φυλακές των τζιχαντιστών.