ΑΘΗΝΑ
15:52
|
20.05.2024
Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε ομάδες νεαρών στη Νάντη, κάποιοι απ' τους οποίους διαδήλωναν για την πρώτη επέτειο του θανάτου του Στιβ Κανίτσο από αστυνομική…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε ομάδες νεαρών στη Νάντη. Κάποιοι από αυτούς παρακολουθούσαν την εκδήλωση «Fete de la Musique» (Ημέρα της Μουσικής), ενώ άλλοι διαδήλωναν για την πρώτη επέτειο του θανάτου του Στιβ Κανίτσο, που έπεσε θύμα της αστυνομικής καταστολής.

Εικόνες από αυτόπτεις μάρτυρες δείχνουν μεγάλα πλήθη να απομακρύνονται από την αστυνομία στους δρόμους της Νάντης καθώς “εβρεχε” δακρυγόνα.

Χιλιάδες άτομα μαζεύτηκαν την Κυριακή σε μια σιωπηλή διαμαρτυρία στη μνήμη του 24χρονου Στιβ Κανίτσο που πέθανε στο μουσικό αυτό φεστιβάλ το 2019, αφού είχε εξαφανιστεί κατά την διάρκεια μιας επίθεσης της αστυνομίας με γκλοπ και δακρυγόνα στις όχθες του Λίγηρα.

Παρότι οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του Κανίτσο δεν έχουν εξακριβωθεί, πολλοί κατηγορούν τη βαριά αστυνόμευση, καθώς αυτός και 13 ακόμη άτομα έπεσαν στο ποτάμι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της νύχτας της 21ης Ιουνίου 2019. Ο Κανίτσο δεν ήξερε να κολυμπάει, και το πτώμα του βρέθηκε πέντε εβδομάδες αργότερα, την 29η Ιουλίου.

Αρκετές διαδηλώσεις έχουν γίνει προς τιμήν του στη διάρκεια αυτού του χρόνου, με πολλούς να ζητούν “Δικαιοσύνη για τον Στιβ”, ένα σλόγκαν που έκανε την εμφάνισή του σε πολλές διαδηλώσεις έκτοτε, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των Κίτρινων Γιλέκων.

Η οικογένεια και οι φίλοι του Κατσίνο ισχυρίζονται ότι η χρήση βίας από την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δακρυγόνων κατά τα επεισόδια, συνέβαλαν άμεσα στο θάνατο του νεαρού άνδρα.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών διαπίστωσε μια “έλλειψη κρίσης” από την αστυνομία στη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο αρχηγός της αστυνομίας που επέβλεπε την εν λόγω επιχείρηση υποβιβάστηκε. Ωστόσο, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, κανείς δεν έχει θεωρηθεί άμεσα υπεύθυνος για ότι συνέβη.

Υπάρχει επίσης μια ξεχωριστή έρευνα σχετικά με την “ηθελημένη βία εναντίον ατόμου που ασκεί δημόσια εξουσία”, καθώς 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν επίσης κατά τις συμπλοκές του 2019 που ξέσπασαν όταν οι αρχές αποπειράθηκαν να διαλύσουν ένα νυχτερινό πάρτυ σε ανοιχτό χώρο.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα