Με αποχή από όλα τα βαθμολογικά κέντρα των Πανελλαδικών εξετάσεων σήμερα Τρίτη 23/6, συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας στις 13:00 αλλά και δυναμικές διαμαρτυρίες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, απαντά η εκπαιδευτική κοινότητα στα νέα ωρολογιακά προγράμματα για το εκπαιδευτικό έτος 2020-2021.
Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση των νέων ωρολογιακών προγραμμάτων και ο εξοστρακισμός των εκπαιδευτικών από τα Γυμνάσια και τα ΓΕΛ, θεωρείται “casus belli” από τους εκπαιδευτικούς και την ΟΛΜΕ που καλεί τους συναδέλφους βαθμολογητές να απέχουν σήμερα από την βαθμολόγηση των γραπτών των Πανελλαδικώς Εξεταζομένων Μαθημάτων.
Κάλεσμα στο συλλαλητήριο κατά του αποστεωμένου -από κάθε έννοια κοινωνικών και καλλιτεχνικών αξιών- σχολείου που οραματίζεται η κυβέρνηση έχουν απευθύνει επίσης, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, καλλιτεχνικές ενώσεις και σύλλογοι γονέων.
Σημειώνεται ότι τα νέα ωρολόγια προγράμματα προβλέπουν την κατάργηση των μαθημάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας από το Λύκειο, ενώ ως μονόωρα μαθήματα παραμένουν μόνο στο Γυμνάσιο τα εικαστικά και η μουσική. Για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου, καταργείται η διδασκαλία του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου, στέλνοντας τους ενδιαφερόμενους μαθητές στα φροντιστήρια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και ΓΕΛ δεν επιχειρούν απλά την αυξομείωση μαθημάτων, αλλά καταργούν σχεδόν όλα τα γνωστικά αντικείμενα των Κοινωνικών Επιστημών, των Καλλιτεχνικών και γενικότερα της καλλιτεχνικής παιδείας στο ΓΕΛ, το μάθημα της έρευνας (project), μειώνουν τις ώρες της οικιακής οικονομίας στο Γυμνάσιο και πλήττουν τις οικονομικές επιστήμες στο ΓΕΛ.
Στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Παιδείας οραματίζεται ένα σχολείο αποστεωμένο από κάθε έννοια κοινωνικών αξιών, έρευνας, τέχνης το οποίο θα αποτελεί ένα ασφυκτικό εξεταστικό κέντρο, προθάλαμο των πανεπιστημίων.
Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των ΓΕΛ, με τις καταργήσεις μαθημάτων αφήνει έκθετους/ες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που ουσιαστικά μένουν άνευ αντικειμένου διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Εξοστρακίζονται πλήρως από τα ΓΕΛ οι εκπαιδευτικοί Καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρολογίας), οι εκπαιδευτικοί ΠΕ81 (Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανικοί από τα ΤΕΙ) και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ88.01 (Γεωπόνοι ), ενώ μεγάλες συνέπειες υφίστανται οι Οικονομολόγοι και οι καθηγητές Οικιακής Οικονομίας (ΠΕ80) σε ΓΕΛ και Γυμνάσιο.
Ειδικότερα οι ΠΕ78, ουσιαστικά εκδιώκονται συνολικά από το δημόσιο σχολείο, καθώς δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης ή τύπο σχολείου.