ΑΘΗΝΑ
13:01
|
22.11.2024
Ένα σοβαρό περιστατικό φέρνει στο φως ο προϊστάμενος του τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας, Μιχάλης Λυχούνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα σοβαρό περιστατικό φέρνει στο φως ο προϊστάμενος του τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας, Μιχάλης Λυχούνας. Συγκεκριμένα, κατά την πρόσφατη περιοδεία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Ανατολική Μακεδονία και σε στάση στους Φιλίππους, ο προϊστάμενος επιχείρησε να ενημερώσει την υπουργό για προβλήματα σε σχέση με μελέτη αναστήλωσης του 2018  που αφορά στην αποκατάσταση του μνημείου της Βασιλικής Β στους Φιλίππους. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης όμως -και των προειδοποιήσεων για τους κινδύνους- η υπουργός φέρεται να μίλησε με απαράδεκτο τρόπο στον αρχαιολόγο όπως ο ίδιος μαρτυρεί με αναρτήσεις του στο FB.

H αρχική ανάρτηση του ζητήματος:

ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ / A MONUMENT AT RISK

Η Βασιλική Β’ των Φιλίππων, μείζον έργο της Ιουστινιάνειας περιόδου, δουλεμένο κυρίως σε ΤΟΠΙΚΟ μάρμαρο από τα ίδια χέρια που σμίλεψαν τα γλυπτά της Αγ. Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει. Αδόκιμες επεμβάσεις με εγκεκριμένη μελέτη τοποθετούν κατά βούληση ευρεθέντα αρχιτεκτονικά γλυπτά χωρίς συμφραζόμενα και επιλέγουν υλικό άσχετο από αυθεντικό, προκονήσιο μάρμαρο, αντί για χονδρόκοκκο μάρμαρο Φιλίππων από το λατομείο στα δυτικά της πόλης. Η αυθεντικότητα του μνημείου, στοιχείο επιλογής του χώρου για ένταξη στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 2016 τίθεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο.

Και η περιγραφή του περιστατικού με την υπουργό:

ΟΧΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΣΤΗ ΛΙΝΑ… CAVUSOGLU / KARA BOYA

Στους Φιλίππους εκτελούνται δύο έργα. Ένα διαμόρφωσης με την απομάκρυνση του παλαιού δρόμου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ένα στη Βασιλική Β’ από τη διεύθυνση αναστήλωσης από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ με εργολάβο (μπρρρ). Και στις δύο το πορτοφόλι είναι Ευρωπαϊκό μέσω περιφέρειας ΑΜΘ.

Για το έργο στη Βασιλική Β΄υπάρχει περιορισμένη ενημέρωση. Από σπόντες πληροφορήθηκα πως επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί μάρμαρο από ένα νησί στη μέση της θάλασσας του Μαρμαρά (Προκόνησος), ενώ στην εκκλησία υπάρχει τοπικό μάρμαρο. Βιβλιογραφική ασχετοσύνη. Έκανα αναφορά και περίμενα.

Το Σαββάτο το πρωί ξεκινήσαμε την περιήγηση και η συζήτηση έρεε για τα προβλήματα ενός χώρου σε αναδιαμόρφωση, ώσπου φτάσαμε στη Βασιλική Β’.

Εκεί περιδεής μια μηχανικός της αναστήλωσης βγάζει σχέδια που στο βόρειο κλίτος του ναού έδειχναν κίονα με κιονόκρανο σήμερα εκτεθειμένο στο μουσείο.

Τη ρωτάω: και που ξέρετε πως αυτά ήταν εδώ; Με προβληματική αφέλεια μου απαντά: Αυτό είναι ένα πρόβλημα!

Τι εννοείτε της λέω, αυτό είναι εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη και δεν το ξέρετε ακόμη; Με κοιτάζει απορημένη. Τι λέτε με ρωτά ο Γ.Γ. του υπουργείου, αυτή είναι μελέτη του ΥΠΠΟΑ. Εγώ πρώτη φορά το βλέπω, συμπληρώνω.

Με γνώση περισσή (από την ΚΕΔΕ φερτή) και ύφος υψηλό, λέει ο Γ.Γ. πως είναι και της Εφορείας, αυτές είναι διαδικασίες του ΥΠΠΟΑ! Εγώ επιμένω δεν έχω δει και διαβάσει τη μελέτη! Και τότε η υπουργός με ένα ιδιόρρυθμο μείγμα γαλατικής ευγένειας και υπερχειλίζουσας τεστοστερόνης ξεσπά, ΟΧΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΣΕ ΜΕΝΑ! Μετά από αυτή τη νέα πίστα οικειότητας είχα δύο επιλογές. Ή να την πιάσω από το μαλλί με σοβαρό κίνδυνο να λερωθούν τα χέρια μου από τη μέτριας ποιότητας χρωμοβαφή / βερνίκι επίπλων ή να αποχωρήσω. Προτίμησα το δεύτερο. Έτσι και τα χέρια μου δε λέρωσα, και εκείνη έκανε δηλώσεις για την επιτάχυνση καταστροφής της Βασιλικής Β΄και δε γίναμε επιθεώρηση, αλλά συνεχίστηκε το μνημειακό… δράμα!

ΥΓ . Η τοπική κοινωνία πρέπει να δει τη μελέτη. Το Παρίσι υποχρεωτικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπουργός έρχεται σε ανοικτή ρήξη με αρχαιολόγους τον τελευταίο χρόνο κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Πηγή: ParallaxiMag.gr.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα