ΑΘΗΝΑ
12:51
|
19.05.2024
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε την αστυνομία να συλλαμβάνει οποιονδήποτε βανδαλίζει αγάλματα ή άλλα μνημεία σε ομοσπονδιακή περιουσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε την αστυνομία να συλλαμβάνει οποιονδήποτε ”βανδαλίζει” αγάλματα ή άλλα μνημεία σε ομοσπονδιακή περιουσία και να τους καταδικάζει μέχρι και σε 10 χρόνια φυλάκιση. Δήλωσε ακόμη ότι τα μέτρα μπορούν να ισχύσουν αναδρομικά.

Ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι δεν θα ανεχτεί άλλο την καταστροφή ομοσπονδιακής περιουσίας.

“Εξουσιοδότησα την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να συλλάβει οποιονδήποτε βανδαλίζει ή καταστρέφει κάποιο μνημείο, άγαλμα ή άλλη Ομοσπονδιακή ιδιοκτησία των ΗΠΑ με φυλάκιση έως και 10 ετών, σύμφωνα με τον Νόμο Διατήρησης των Μνημείων των Βετεράνων, ή άλλους σχετικούς νόμους”, είπε, προσθέτοντας ότι οι οδηγίες του θα εφαρμοστούν “αμέσως” και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αναδρομικά για την δίωξη βανδάλων.

“Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις!” προειδοποίησε.

….Αυτή η δράση εφαρμόζεται άμεσα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναδρομικά για καταστροφές ή βανδαλισμούς που έχουν ήδη προκληθεί. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 23, 2020

Ο Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι διαδηλωτές που επιτέθηκαν σ’ ένα άγαλμα του Άντριου Τζάκσον, που βρίσκεται απέναντι από τον Λευκό Οίκο στο πάρκο Λαφαϊέτ, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν χρόνια φυλάκισης. Είπε ότι παρόμοιες τιμωρίες θα μπορούσαν να επιβληθούν σε όσους βανδαλίσαν την ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Η αστυνομία παρενέβη και διάλυσε τους διαδηλωτές καθώς προσπαθούσαν να ρίξουν το άγαλμα του Τζάκσον τη Δευτέρα. Το άγαλμα, καθώς και η κοντινή εκκλησία, γέμισαν γκράφιτι.

Αμέτρητα αγάλματα και μνημεία έχουν βανδαλιστεί και ανατραπεί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αστυνομία δίστασε να εμπλακεί. Η νέα οδηγία του Τραμπ φαίνεται να ισχύει μόνο για την ομοσπονδιακή ιδιοκτησία – πράγμα που σημαίνει ότι πολλές περιπτώσεις βανδαλισμού θα παραμείνουν ατιμώρητες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα