ΑΘΗΝΑ
20:54
|
15.05.2024
Ήταν άοπλος. Τον χτύπησαν με το τέιζερ τουλάχιστον δύο φορές λέει ο δικηγόρος της οικογένειας. Bίντεο-ντοκουμέντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοκ και οργή έχει προκαλέσει στην ομογένεια των ΗΠΑ, ο θάνατος του 29χρονου ελληνοαμερικανού Γιώργου Ζαπάντη, o οποίος υπέκυψε το βράδυ της Κυριακής, (21 Ιουνίου) στα χτυπήματα από τα τέιζερ των αστυνομικών που υποστηρίζουν ότι τους επιτέθηκε με ένα “σπαθί σαμουράι”.

Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα το βράδυ της Γιορτής του Πατέρα στο Γουάιτστόουν και έχει προκαλέσει σοκ στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Αστυνομικοί του 109ου Τμήματος έσπευσαν στο σπίτι του θύματος στο Γουάτιστόουν την Κυριακή το βράδυ έπειτα από καταγγελία. Ο Γιώργος Ζαπάντης εντοπίστηκε στο υπόγειο του σπιτιού του όπου, κατά την αστυνομία, φέρεται να προχώρησε εναντίον τους κρατώντας ένα σπαθί αρνούμενος να το ρίξει, οπότε τον χτύπησαν με το τέιζερ.

Βίντεο-ντοκουμέντα που τραβήχτηκαν από γείτονα του θύματος, δείχνουν τέσσερις αξιωματικούς να προσπαθούν να περάσουν χειροπέδες στον άοπλο Ζαπάντη στην είσοδο του σπιτιού του και να τον τραυματίζουν με το τέιζερ.

Ο Ζαπάντης, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, έχασε τις αισθήσεις του, υπέστη καρδιακή ανακοπή και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Κουίνς όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η μητέρα του θύματος, Αθανασία Ζαπάντη είπε ότι ο γείτονας που κάλεσε το 911 παρενοχλούσε συνεχώς τον γιό της και ότι χειροκροτούσε κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του. “Κλαίω γιατί δεν ήμουν εδώ για τον γιο μου τις τελευταίες στιγμές του, και πέθανε με τόσο φρικτό τρόπο”, λέει συντετριμμένη, “ήταν τα πάντα για μένα … Πέθανε χωρίς λόγο”.

Ο Γιώργος Βομβολάκης, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας Ζαπάντη, αμφισβητεί την αφήγηση των αστυνομικών και ζητά πλήρη διαφάνεια στην έρευνα για τον θάνατο του έλληνα ομογενή.

“Θα μετλετήσουμε το υλικό από τις κάμερες των αστυνομικών όπως και τα υπόλοιπα βίντεο-ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες προκειμένου να επιβεβαιώσουμε αν ο κ. Ζαπάντης ήταν όντως οπλισμένος και ότι η χρήση του τείζερ ήταν δικαιολογημένη”, δήλωσε ο δικηγόρος προσθέτοντας ότι έχει δει τρία βίντεο που αποκαλύπτουν ότι το θύμα ήταν άοπλο και δεν κρατούσε κανένα σπαθί όταν τη αστυνομία τον έριξε κάτω χτυπώντας τον τουλάχιστον δύο φορές με το τέιζερ.

“Το βίντεο που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνει το θύμα με στραμμένη την πλάτη στους αστυνομικούς, τα χέρια του πίσω από την πλάτη και τέσσερις με πέντε αστυνομικούς να τον χτυπούν με το τέιζερ φωνάζοντάς του να μην αντισταθεί” τονίζει ο Γιώργος Βομβολάκης.

Ο Γιώργος Ζαπάντης είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας, και υπέφερε από διπολική διαταραχή, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας.

“Οι επαναλαμβνόμενες βολές από τέιζερ μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο . Αν το γνώριζαν αυτό οι αστυνομικοί, τότε ήταν σαφώς χρήση υπερβολικής βίας, και πιθανώς θα μπορούσαν να είχαν αποκλιμακώσει την κατάσταση μιλώντας μαζί του”.

Έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Συμβούλιο Πολιτικών Ελέγχου Καταγγελιών τον περασμένο Δεκέμβριο αναφέρει ότι η αστυνομία κατά την περίοδο 2014- 2017 χρησιμοποίησε τα τέιζερ πολύ περισσότερο κατά των μειονοτήτων και των ψυχικά ασθενών. Από τα 114 άτομα που χτυπήθηκαν από τέιζερ, το 59% δηλώνει ότι είναι μαύροι και το 37% “συναισθηματικά διαταραγμένοι”.

Από επίθεση αστυνομικών με τέιζερ πέθαναν επίσης ο Άριελ Γκαλάρτζα το Νοέμβριο του 2016, στο Μπρονξ. Η αστυνομία είπε ότι τους είχε απειλήσει με ένα σπασμένο μπουκάλι. Τον Ιούλιο του 2015, ο Άντονι Πολ II πέθανε επίσης έπειτα από χτύπημα αστυνομικών με τέιζερ στο σπίτι του στο Μπρονξ.

Πηγές: Daily Mail, champ.gothamist

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα