ΑΘΗΝΑ
16:40
|
10.05.2024
Η αστυνομία του Ντιτρόιτ συνέλλαβε ένα μαύρο άντρα βασισμένη σε λανθασμένο ταίριασμα από λογισμικό αναγνώρισης προσώπου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια υπόθεση που αφορά την κράτηση ενός μαύρου άντρα λόγω λανθασμένου ταιριάσματος από λογισμικό αναγνώρισης προσώπου θα μπορούσε να είναι η πρώτη του είδους του, ανέφερε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU). Η ομάδα πολιτικών ελευθεριών υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία του Ντιτρόιτ.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών του Μίσιγκαν κατέθεσε επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας την Τετάρτη για τη σύλληψη και τη μεταχείριση του Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο οποίος συνελλήφθη μπροστά απ’ το σπίτι του από αξιωματικούς του Ντιτρόιτ, ως ύποπτος για κλοπή ρολογιών από μια μπουτίκ. Η σύλληψη, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, πραγματοποιήθηκε μετά την επισήμανση του Ουίλιαμς από ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιήθηκε από το αστυνομικό τμήμα του Ντιτρόιτ. Η αστυνομία αργότερα παραδέχτηκε ότι είχαν πιάσει το λάθος άτομο, όταν έγινε σαφές ότι ο Ουίλιαμς δεν έμοιαζε καθόλου με τον ύποπτο στη θολή φωτογραφία παρακολούθησης που χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη.

“Ελπίζω να μην πιστεύετε ότι όλοι οι μαύροι μοιάζουν μεταξύ τους”, είπε ο Ουίλιαμς στους ανακριτές τους μόλις ήταν ξεκάθαρο ότι είχαν πιάσει το λάθος άτομο. Συνολικά, ο Ουίλιαμς πέρασε σχεδόν 30 ώρες στη φυλακή εξαιτίας ενός λάθους της αστυνομίας.

Σε ένα δελτίο τύπου, το ACLU είπε ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, που παρέχεται από την εταιρεία Rank One Computing, ήταν «ρατσιστική» επειδή δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους μαύρους. Η οργάνωση είπε ότι η υπόθεση του Ουίλιαμς μπορεί να σηματοδοτεί την πρώτη φορά που έγινε σύλληψη χρησιμοποιώντας ελαττωματική αναγνώριση προσώπου. Ο οργανισμός σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι πιθανό να έχουν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις που δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ.

Στην καταγγελία της, η ομάδα πολιτικών ελευθεριών απαίτησε από το αστυνομικό τμήμα του Ντιτρόιτ να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον Ουίλιαμς για το «τραύμα» που υπέστη αυτός και η οικογένειά του. Η ACLU κάλεσε επίσης την αστυνομία του Ντιτρόιτ να σταματήσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ως ερευνητικό εργαλείο. Τέλος, η καταγγελία αναφέρει ότι η αστυνομία θα πρέπει να αποσύρει τη φωτογραφία σύλληψης του Ουίλιαμς και άλλα αρχεία συλλήψεων από τη βάση δεδομένων της, καθώς και να συμμορφωθεί με το αίτημα του νόμου περί ελευθερίας των πληροφοριών (FOIA) που ζητά το αρχικό ένταλμα για την κράτησή του και άλλες πληροφορίες.

«Όταν προσθέτετε μια ρατσιστική και λειψή τεχνολογία σε ένα ρατσιστικό και χαλασμένο ποινικό νομικό σύστημα, έχετε ρατσιστικά και λειψά αποτελέσματα. Όταν προσθέτετε μια τέλεια τεχνολογία σε ένα χαλασμένο και ρατσιστικό νομικό σύστημα, απλά αυτοματοποιείτε τα ελαττώματα αυτού του συστήματος και το καθιστάτε ένα πιο αποτελεσματικό εργαλείο καταπίεσης », ανέφερε ο οργανισμός στο δελτίο τύπου του.

Η Rank One αμφισβήτησε αυτούς τους ισχυρισμούς, αναφέροντας μελέτες που δείχνουν ότι το λογισμικό της είναι πολύ ακριβές. Αρκετοί άλλοι προγραμματιστές λογισμικού αναγνώρισης προσώπου, όπως η Microsoft και η Amazon, σταμάτησαν τις πωλήσεις τους στην αστυνομία εν μέσω εθνικών διαδηλώσεων που ισχυρίζονται την ύπαρξη συστημικού ρατσισμού στην επιβολή του νόμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα